5 karácsonyi vásár, amit ne hagyj ki idén

A tél beköszöntével szívünk megtelik örömteli várakozással, és megkezdődik a lelki készülődés a karácsonyi ünnepekre. Erre remek ráhangolódást nyújtanak a karácsonyi vásárok, amelyek díszkivilágítással, téli finomságok illatával, kellemes zenével és míves ajándéktárgyakkal melengetik meg a látogatók szívét. Lássuk, hogy Magyarországon melyik az az öt varázslatos adventi vásár, ahová mindenképp érdemes ellátogatnod!

1# Karácsonyi vásár a Bazilikánál és a Vörösmarty téren, Budapest

A Szent István Bazilikánál immáron 13. éve rendeznek adventi ünnepséget és vásárt. 2022-ben már harmadik alkalommal Európa legszebb karácsonyi vásárának szavazták meg. Idelátogatva hazánk legnagyobb, és legikonikusabb adventi forgatagába csöppenhetünk. Itt nem csak a vásári hangulatnak adhatjuk át magunkat, hanem eközben gyönyörködhetünk a kézműves termékekben, sőt gasztronómia élményekben, művészi előadásokban, vagy például hagyományos betlehemesben is részünk lehet. A téren lehet korcsolyázni, a Bazilika homlokzatán pedig a fény- és árnyék 3 dimenziós játéka tekinthető meg. Tízperc sétára tovább élvezhetjük a vásári hangulatot a Vörösmarty téren, ahol a gasztronómiai és kézműves kiállítók mellett a gyermekek nagy örömére ingyenes kisvasút is működik.

Adventi Ünnep a Bazilikánál

Forrás: Adventi Ünnep a Bazilikánál hivatalos Facebook oldala

2# Szegedi Karácsonyi Hetek                                       

A Szegedi Karácsonyi Hetek néven megrendezésre kerülő karácsonyi vásár a híres Fogadalmi templom körül, a Dóm téren kerül minden évben megrendezésre. A hagyományoknak megfelelően advent első vasárnapja előtt, december elsején nyílik. A dóm előtt egy hatalmas kivilágított adventi koszorú emeli a karácsonyi hangulatot. A fényárban úszó vásárban finom illatok szállingóznak, a bájos fabódékban pedig ínycsiklandozó frissen sült ételeket, míves portékákat kínálnak az árusok. A gyermekeknek pedig mindig nagy öröm az ilyenkor felépített szalmalabirintus, és a tűzzsonglőrök előadása.

Szegedi Karácsonyi Hetek

Forrás: Szegedi Karácsonyi Hetek hivatalos Facebook oldala

3# Debreceni Adventi Vásár

 A Debreceni Adventi Vásár hazánk egyik legszebb és legnagyobb karácsonyi vására, amely megidézi a századforduló adventi miliőjét. Pompás díszkivilágítás, minőségi hagyományos és modern kézműves portékák, tradicionális magyar konyha, és színvonalas programok jellemzik a vásárt, ahol a fenyő, a sült gesztenye, és a forralt bor illatai fokozzák az ünnepi hangulatot. A látogatókat jégkorcsolya pálya, a kisebbeket pedig gyerekvasút várja. A vásárban a régi népszokások is bemutatásra kerülnek: népviseletben kántálók, néptáncosok, és betlehemesek teszik élővé az elfeledett karácsonyi hagyományainkat. Emellett összesen 75 stand, és 23 faház kínál fenséges gasztronómiai élményeket.

Debreceni Adventi Vásár

Forrás: Debreceni Advent hivatalos Facebook oldala

4# Adventi Kézműves és Mesevásár, Pécs

Pécsett a Széchenyi téren egy valódi mesebeli karácsonyi vásár tárul a látogatók elé, amely főként gyermekprogramokkal kedveskedik. A varázslatos történelmi épületek között fényben pompázó karácsonyfa és vásáros házikók állnak. Minden évben a gyermekek épületfestő rajzpályázatra nevezhetnek karácsonyi témában. A szebb alkotásokat pedig kivetítik az egykori török dzsámira, azaz a Gyertyaszentelő Boldogasszony-templomra, amely ilyenkor káprázatos látványt nyújt.

Adventi Kézműves és Mesevásár

Forrás: Advent Pécs hivatalos Facebook oldala

5# Eger Adventi Vásár

Egerben a Dobó István téren igazi nosztalgikus karácsonyi vásárban hangolódhatunk az ünnepekre. A kézműves és vendéglátós árusítók minőségi termékeket kínálnak, külön kiemelendők az egri borászok, akik a legfinomabb nedűikkel képviseltetik magukat a vásáron. Emellett színvonalas programok: koncertek, művészeti előadások, fellépések nyújtanak feledhetetlen téli élményeket kicsiknek és nagyoknak egyaránt. December 6-án pedig még a Mikulás is ellátogat ide, hogy találkozhasson a gyermekekkel.

Eger Adventi Vásár

Forrás: Eger Advent hivatalos Facebook oldala

Megosztom Facebookon

Ez is érdekelhet:

Kövess minket!

Hasonló tartalmak

A Skála Kópé képében újabb Kolodko-szobor színesíti a főváros utcáit. Az egykori reklámfigura a Nyugati téren ül, és - mint tudjuk - a szíve a vásárlóké.

A Cserhát legmagasabb pontja a 466 méter tengerszint felett kicsúcsosodó Sasbérc, melynek bajor mintára épített kilátója nagyszerű kiránduló úticél lehet.