Alpaka farmok Magyarországon

Alpaka farmok, bár talán kissé szokatlannak tűnik, szép számmal találhtaóak Magyarországon. A kedves, gyapjas, egzotikus állatok a gyerekprogramok kiváló "szereplői", látogatásuk éppen ezért remek húsvéti kirándulás lehet.

Hazai alpaka farmok – annak ellenére, hogy egy igazán különleges állatra sepecializálódtak – változatos helyeken fordulnak elő és sokrétű szolgáltatásokat nyújtanak. Magyarországon összesen hat farm foglalkozik kifejezetten az egzotikus patásokkal.

Alpaka farmok

Fotó: Az Alapak Farm Nőtincs Facebook-oldala

De mi is az az alpaka? A tevékkel rokon párosujjú patások származási helye Dél-Amerika. Vadon élő ősük a vikunya, de a lámákkal és guanakókkal is szoros genetikai kapcsolatban állnak. Az állatokat a gyapjuk miatt háziasították, vastag, tömött bundájuk kiváló ruhaalapanyag.

Az alpakák társas lények, nagy csordákban élnek. Az emberekkel szemben gyakran bizalmatlanok, a fiatal korától emeri társaságban nevelt alpaka azonban jól tűri az érintést, a simogatást. Az alpaka farmok ezt a tulajdonságukat kedvezően használják.

Alpaka farmok

Fotó: Az Alpaka Farm Nőtincs Facebook-oldala

Békés karaktere és bájos megjelenése miatt az alpaka az utóbbi időben az állatsimogatók egyik legnépszerűbb lakója lett.

Mivel megérkezett a napsütéses, tavaszi idő és a húsvéti szabadságok is egyre közelednek, a hazai alpaka farmok egyikének meglátogatása nagyszerű családi program lehet.

Őrségi Patakparti Alpaka Farm

Ez a hely a kisrákosi Alpaka Panzió vendégeit ismerteti meg az alpakákkal. Alapvetően szállás, az állatok egy elkerített részen legelnek, simogatni vagy etetni nem szabad őket.

Liget Alpaka Farm

A jobaházi létesítmény a fentiekkel ellentétben klasszikus farmként működik: Fő profiljuk az állatok tenyésztése és adásvétele, és mellékesen az alpakákhoz kötődő rendezvényeket is szerveznek.

Péri Alpakahof

Kifejezetten élményközpontú hely. A győr melletti Péren az állatok sétáltathatók és simogathatók.

Alpaka Farm Nőtincs 

A péri helyszínhez hasonlóan rendkívül interaktív. A nógrád megyei településen egyszerre kínálnak szállást, alpakagyapjúból készült termékeket és a patásokkal való különleges találkozásokat is.

Alpaka farmok

Fotó: Az Alpaka Farm Nőtincs Facebook-oldala

Az alpaka farmok közül kettőt az Alföldön találunk.

Suri Alpaca Farm

A csabaszabadi hely közel van Békéscsabához, ahonnan korábban egy luxus szállást is ajánlottunk. Ez a farm rendezvényhelyszínként is működik. Egy, az alpakákkal közösen szervezett esküvő igazán felejthetetlen élmény lehet.

Alpaka farmok

Fotó: A Suri Alpaka Farm Facebook-oldala

Jász Alpaka

A jászberényi farm meglátogatása pedig különösen a gyerekeknek szerezhet sok örömet. A hangsúlyt itt is a simogatásra, az élményt jelentő találkozásokra helyezik.

Alpakák természetesen nem csak farmokon élnek, különböző állatsimogatók és egzotikus állat-gyűjtemények (például NoliLand Állatsimogató, RoBirtok) is foglalkoznak velük.

Megtalálhatóak a nagyobb magyar állatkertekben, például Veszprémben, Szegeden, Nyíregyházán, Siófokon és Budapesten is. 

Alpaka farmok

Fotó: A Suri Alpaka Farm Facebook-oldala

Az alpaka framok tehát egyesítik egy haszonállat előnyös tulajdonságait és egy egzotikus házi kedvenc vonzó megjelenését. Látogatásuk gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt újszerű élmény lesz!

Galéria:

Fotók: A Suri Alpaka Farm és az Alpaka Farm Nőtincs Facebook-oldala

Megosztom Facebookon

Ez is érdekelhet:

Kövess minket!

Hasonló tartalmak

A Budai Várban - hivatalos nevén a Budai Várnegyedben - a főváros és egész Magyarország kiemelkedő történeti és kulturális emlékei, turisztikai látványosságaI összpontosulnak. A műemlékegyüttes 1987-ben az UNESCO világörökség listájára is felkerült. 

A Skála Kópé képében újabb Kolodko-szobor színesíti a főváros utcáit. Az egykori reklámfigura a Nyugati téren ül, és - mint tudjuk - a szíve a vásárlóké.