Bélapátfalva

Heves megyében, Egertől északra fekszik a csodás Bélapátfalva. A Bélkő-hegy kétmillió éves sziklái magasodnak a festői kisváros felé. Ismerd meg Te is a ciszterci apátság kultúrtörténeti emlékeit és kapcsolódj ki a Lak-völgyi tó partjánál!

Bélapátfalva város Heves megyében, a Bélapátfalvai járás székhelye, mely Egertől északra a Bükk hegység nyugati oldalán fekszik.

Összegyűjtöttük Nektek a Bélapátfalva környéki látnivalókat, nevezetességeket. Válogassatok közöttük kedvetekre, ígérjük nem fogtok csalódni.

Lak-völgyi tó

A Bükk legromantikusabb tavacskája, melyet a nyugalom és békesség vesz körül. A város központjától mindössze 1 km-re lévő Gyári tavat eredetileg azzal a céllal hozták létre, hogy a cementgyár üzemeltetéséhez ipari vizet szolgáltasson.

A Lak-völgyi tó számos szabadidős lehetőséget biztosít. Partján kijelölt tűzrakó helyek kínálnak remek lehetőséget a sütögetésre, s néhány percnyi séta után már kortyolhatunk is a Lóczi-forrás kristálytiszta vizéből. Nyáron a tó vize fürdésre alkalmas hőfokú, a szép gondozott pázsit pedig tökéletes hely a napfürdőzés szerelmeseinek. Télen pedig a korcsolyázók kedvenc helye.

A tó horgászásra is kiválóan alkalmas. A környék erdeiben lehetőség van hegyi kerékpározásra és túrázásra.

Bélkő hegy és tanösvény

A Bélkő tanösvény rendkívül érdekes útvonal, amely bemutatja a megcsonkított hegy gazdag természeti értékeit, a bányaművelés nyomait és a ciszterci apátság kultúrtörténeti emlékeit. A ciszterci apátságtól indulva, a kanyargós szerpentinen – tanösvényen – haladva jutunk el a 815 m magasan fekvő kilátóhoz. Az 5 km hosszú, 7 állomásra felfűzött tanösvény bejárásához, az ismertető táblák megtekintéséhez 2-3 óra szükséges. A tanösvény a Bélkő környékének kultúrtörténetét, a hegy földtani felépítését, növénytársulásait és a sziklagyepek védett növény – és állatvilágát bemutató komplex-típusú tanösvény.

A hegy tetejére érve páratlan látvány – Magyarország egyik legszebb panorámája – tárul elénk, tiszta időben akár a Tiszáig és a Tátráig is ellátni. A bányaterület, mint holdbéli táj mutatja magát – olyan érzés fog el bennünket a különleges sziklák között, mintha nem is a saját bolygónkon lennénk. Innen a sárga háromszög jelzésű turistaúton lehet tovább kirándulni a Bükk-fennsíkra, Szilvásváradra, Felsőtárkányba, Szarvaskőre vagy vissza Bélapátfalvára. 

A hegy zoológiai értékeihez tartozik többek között a türkiz boglárka, több védett hüllőfaj, mint a lábatlan gyík, az erdei sikló vagy a rézsikló. A madarak közül a legjellegzetesebb faj a bajszos sármány, a feketeharkály, vagy a fokozottan védett, alkalmanként előforduló fehérhátú harkály. A Bélkőn található földalatti üregek, bányavágatok ideális élőhelyei több denevérfajnak.

A tanösvény állomásai:
  1. Ciszterci apátság
  2. Bükkerdő
  3. János-hegy
  4. Vasbánya-oldal
  5. Pala-bánya
  6. Szász-bérc
  7. A Bélkő csúcsa
Bélkő hegy

Fotó: Illési János (airpixel.hu)

Ciszterci Apátság

A Bükk hegységhez tartozó, a „homlokát ráncoló” Bélkő hegy lábánál, lélegzetelállítóan szép természeti környezetben áll az 1232-ben alapított Bélapátfalvai Ciszterci Apátság, amely Magyarország egyetlen épségben megmaradt, román stílusú középkori ciszterci apátsági temploma.
Az itt fakadó Háromkút forrásról elnevezett és a Boldogságos Szűz tiszteletére szentelt apátságot a Bél nemzetségből származó II. Kilit egri püspök alapította. Az apátság nemcsak múzeum, hanem élő vallási helyszín is. A Húsvét és a Mária Búcsú közötti időszakban – áprilistól augusztusig – kéthetente itt kerül a szentmise megrendezésre, emellett gyönyörű esküvőknek is helyet ad: az ország minden részéről érkeznek ide ifjú párok, akik itt szeretnék összekötni az életüket.

Az apátság hivatalos honlapján további információkat kaphatnak a nyitvatartással, jegyárakkal, programokkal kapcsolatban.

Bélapátfalvai Ciszterci Apátság

Fotó: Illési János (airpixel.hu)

Gesztenyés Kiállítóház

A város központjában álló Gesztenyés Kiállítóház egész évben értékes állandó – illetve időszaki kiállításokkal várja a látogatóit, emellett kulturális eseményeknek is rendszeresen otthont ad. Két szobában helytörténeti kiállítás mutatja be a hagyományos paraszti szobabelsőt, illetve a régi használati tárgyakat, viseleteket.

További infók, forrás: https://belapatfalvaturizmus.hu/

Galéria:

Fotó: Illési János (airpixel.hu)

Megosztom Facebookon

Ez is érdekelhet:

Kövess minket!

Hasonló tartalmak

Szeretnéd látni a valódi magyar pusztát, ami még Petőfi Sándort is megihlette? Irány a Kiskunsági Nemzeti Parkban található Bugacpuszta!

Vadonatúj rendezvényhelyszín az Alföld szívében! Élvezd a Polyák Borbirtok természetközeli élményeit, mindössze néhány percre Kecskeméttől.