A Best Bagel Basilica – ahogy a neve is sejteti – elsősorban termékeinek magas minőségét és vonzó, belvárosi elhelyezkedését hangsúlyozza. Étlapjának főszereplője, a bagel, főleg Észak-Amerikában általános fogás, bár hazánkban is egyre inkább terjed. A Balaton északi partján fekvő Random Bagel Bárról már mi is készítettünk leírást.
A Best Bagel Basilica üzemeltetői is tudják, hogy fő termékük még sokak számára ismeretlen lehet, ezért a honlapjukhoz tartozó blogon izgalmas információkat osztanak meg a bagelről.
Eszerint a bagel, ez a gyűrű alakú péksütemény, Lengyelország zsidó közösségeiből származik, bár írásban először egy arab szakácskönyvben említik, a 13. században. Világszinten ismertté csak az 1900-as években vált, amikor a lengyel kivándorlók magukkal vitték a tengerentúlra. Ma már a legtöbben az USA és Kanada tartozékának vélik, kelet-európai eredete még Lengyelországban sem közismert.
A bagel készítési eljárásának sajátossága, hogy egyszerre főzik és sütik. A tésztát forró vízbe dobják, csak azután kerül a sütőbe. A végeredmény egy kívül ropogós, belül puha péksütemény lesz, melyből kiváló szendvicsek készülnek.
A bagel előállításának két alapvető útja van, a montreáli és a New York-i módszer, bár az utóbbi időben a kaliforniai bagel népszerűsége is gyorsan nő. A Best Bagel Basilica New York-i bagelt süt, igaz, a készítésnek nincs egy kizárólagos receptje, mindenhol hozzádódnak az adott vidék jellegzetességei.
A Best Bagel Basilica lyukas zsemléi kizárólag természetes alapanyagokból készülnek, színezékeket, ízfokozókat nem tartalmaznak. Előállításuk teljes egészében vegán módszerekkel történik, a folyamat egy fázisában sem használnak állati eredetű alapanyagot.
A sima sütemények mellett mákkal és szezámmaggal szórtak is kérhetők. Tartalmuk változatos, a klasszikus krémsajt-lazac párosítás mellett avokádós, kacsamáj patés és olasz szalámis töltelék is szerepel az étlapon. A bagelek lelkét természetesen a finom krémsajt adja, mely vegán változatban is elérhető.
A Best Bagel Basilica kínálatában granola és különféle saláták is szerepelnek. Említést érdemel még a bagel mellé rendelhető remek kávé is. Az arabica és robusta szemek keveréke Dél-Amerikából származik, pörkölése azonban már Budapesten történik.
A Best Bagel a kávén kívül hidegen préselt gyümölcsleveket és házi limonádékat is kínál.
További információkat a Best Bagel Basilica honlapján találtok: