Bivalyrezervátum – Mórahalom

A dél-alföldi régió első bivalyrezervátumát 2008-ban hozták létre. A bivalyrezervátum a Mórahalom - Röszke közötti úton Mórahalomtól 5 km-re található. A terület mellett elhelyezett magaslesről az egész táj belátható.

Bivalyrezervátum létrehozásakor a negyvenöt fiatal állattól azt várták – 15 anyaállat és 30 növendék -, hogy segítenek megtisztítani a nádtól a Nagyszéksós-tavat és környékét. Régen a területet a csapadékosabb időszakokban (főként a hetvenes években) halastóként hasznosították. A tó 1991-92-re szinte teljesen kiszáradt, a terület nagy részét és a tavat szegélyező legelőt összefüggő nádas borította.
Bivalyrezervátum fejlesztéseként a tájba illeszkedő, náddal fedett bivalybeálló épült a tó közelében, kialakítottak egy bemutató- és oktatóházat, egy eszköztároló színt, valamint egy mérőközpontot, ahol a bivalyok szakszerű tenyésztéséhez szükséges vizsgálatokat végezhetik el. A programnak köszönhetően jelentősen javult a magyar Nagyszéksós-tó és a Román Maros ártér ökológiai egyensúlya

A Nagyszéksósi Bivalyrezervátumban a betelepítés óta az egyedek száma folyamatosan növekszik. Jelenleg 143 bivaly él ezen a területen, melyek az eredeti természeti környezet fenntartásában és alakításában fontos szerepet töltenek be.

Mórahalom, Bivalyrezervátum

Fotó: Méreg Nóra

A bivalyrezervátumot mind a helyiek, mind a környéken élők és a turisták is rendszeresen és szívesen látogatják. Területe szabadon körbejárható, gyakran a kerítéshez közel legelésző állatok egészen közelről is megfigyelhetők, illetve a terület mellett elhelyezett magaslesről az egész táj átlátható.
A rezervátumot körülvevő puszta képe és hangulata, a határtalanság érzete, az élő táj folyamatosan változó képe lenyűgözi az idelátogatót, átélhetővé teszi az Alföld hamisíthatatlan hangulatát.

Forrás, további infók: https://www.morahalom.hu/

Galéria:

Fotó: Méreg Nóra

Megosztom Facebookon

Ez is érdekelhet:

Kövess minket!

Hasonló tartalmak

Fejér megyében, Dég községben, hazánk egyik legnagyobb angolkertjében található a mesebeli Hollandi-ház. A csodás épületet a Festetics-kastély angolparkjában álló tavának kis szigetén találjuk.

A Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet védett természeti területén belül, az ezer éves Bencés Főapátság vonzásában, a monostort övező parkerdőben áll a lombkorona csodás tanösvény.