A bokodi lebegő falu

Hazánk egyik rejtett kincse, a Vértes lábainál fekvő, Budapesttől 1 órányi autóútra található Bokodi-hűtőtó.

Bokod település a Vértes lábaitól északnyugati irányban fekszik, Oroszlánytól mintegy 6 kilométerre. Az itt álló, eredetileg hűtőtónak szánt tavat még az 1960-as években létesítette az Oroszlányi Hőerőmű Vállalat. Az erőmű kondenzátoraiban felmelegedett hűtővizet felületi párologtatás, és a tó befolyásával történő keveredés útján hűtötte.

A keletkező hulladékhő teremtette meg a Bokodi-tó legcsodálatosabb tulajdonságát: ami nem más mint a meleg hőmérséklete. Hamar fel is figyeltek rá a horgászok, hiszen minden feltétel adott volt egy virágzó, gazdag halállományhoz. 

Idővel a tó partját szinte teljesen elfoglalják a cölöpökre épült hangulatos horgász házikók, melyekhez hosszú fapallókból álló stég vezet.

Bokodi lebegő falu

Fotó: Kovács Lajos (IG: @kovacsphoto_kp_studio, FB: Kovacs Drone Video)

Fürdeni tilos! A kirándulás előtt otthonról érdemes vinnünk magunkkal ételt-italt, mivel a parton nincsen étkezési lehetőség.

Galéria:

Fotó: Kovács Lajos (kovacsdronevideo.hu, Instagram: @kovacsphoto_kp_studio, Facebook: Kovacs Drone Video)

Megosztom Facebookon

Ez is érdekelhet:

Kövess minket!

Hasonló tartalmak

Salgó vára

Salgóbánya kicsiny településének közelében, a Medves-fennsík 625 méter magas vulkáni csúcsát koronázza meg Salgó vára. A csúcsról tiszta időben látható a Tátra, illetve a Budai-hegység is.

Hollandi-ház - Dég

Fejér megyében, Dég községben, hazánk egyik legnagyobb angolkertjében található a mesebeli Hollandi-ház. A csodás épületet a Festetics-kastély angolparkjában álló tavának kis szigetén találjuk.