A bokodi lebegő falu

Hazánk egyik rejtett kincse, a Vértes lábainál fekvő, Budapesttől 1 órányi autóútra található Bokodi-hűtőtó.

Bokod település a Vértes lábaitól északnyugati irányban fekszik, Oroszlánytól mintegy 6 kilométerre. Az itt álló, eredetileg hűtőtónak szánt tavat még az 1960-as években létesítette az Oroszlányi Hőerőmű Vállalat. Az erőmű kondenzátoraiban felmelegedett hűtővizet felületi párologtatás, és a tó befolyásával történő keveredés útján hűtötte.

A keletkező hulladékhő teremtette meg a Bokodi-tó legcsodálatosabb tulajdonságát: ami nem más mint a meleg hőmérséklete. Hamar fel is figyeltek rá a horgászok, hiszen minden feltétel adott volt egy virágzó, gazdag halállományhoz. 

Idővel a tó partját szinte teljesen elfoglalják a cölöpökre épült hangulatos horgász házikók, melyekhez hosszú fapallókból álló stég vezet.

Bokodi lebegő falu

Fotó: Kovács Lajos (IG: @kovacsphoto_kp_studio, FB: Kovacs Drone Video)

Fürdeni tilos! A kirándulás előtt otthonról érdemes vinnünk magunkkal ételt-italt, mivel a parton nincsen étkezési lehetőség.

Galéria:

Fotó: Kovács Lajos (kovacsdronevideo.hu, Instagram: @kovacsphoto_kp_studio, Facebook: Kovacs Drone Video)

Megosztom Facebookon

Ez is érdekelhet:

Kövess minket!

Hasonló tartalmak

A Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet védett természeti területén belül, az ezer éves Bencés Főapátság vonzásában, a monostort övező parkerdőben áll a lombkorona csodás tanösvény.

A napjainkban egyre népszerűbbek a fővárosban található rooftop bárok és éttermek, amelyeket nem csak a fővárosban lakók, hanem a turisták is szívesen látogatnak. Ezeken a helyeken a kulináris élvezetek mellett átélhető a nagyvárosi életérzés, hiszen fentről csodálható Budapest miliője. A következőkben a 10 legszebb panorámájú rooftop bár kerül bemutatásra.