A bokodi lebegő falu

Hazánk egyik rejtett kincse, a Vértes lábainál fekvő, Budapesttől 1 órányi autóútra található Bokodi-hűtőtó.

Bokod település a Vértes lábaitól északnyugati irányban fekszik, Oroszlánytól mintegy 6 kilométerre. Az itt álló, eredetileg hűtőtónak szánt tavat még az 1960-as években létesítette az Oroszlányi Hőerőmű Vállalat. Az erőmű kondenzátoraiban felmelegedett hűtővizet felületi párologtatás, és a tó befolyásával történő keveredés útján hűtötte.

A keletkező hulladékhő teremtette meg a Bokodi-tó legcsodálatosabb tulajdonságát: ami nem más mint a meleg hőmérséklete. Hamar fel is figyeltek rá a horgászok, hiszen minden feltétel adott volt egy virágzó, gazdag halállományhoz. 

Idővel a tó partját szinte teljesen elfoglalják a cölöpökre épült hangulatos horgász házikók, melyekhez hosszú fapallókból álló stég vezet.

Bokodi lebegő falu

Fotó: Kovács Lajos (IG: @kovacsphoto_kp_studio, FB: Kovacs Drone Video)

Fürdeni tilos! A kirándulás előtt otthonról érdemes vinnünk magunkkal ételt-italt, mivel a parton nincsen étkezési lehetőség.

Galéria:

Fotó: Kovács Lajos (kovacsdronevideo.hu, Instagram: @kovacsphoto_kp_studio, Facebook: Kovacs Drone Video)

Megosztom Facebookon

Ez is érdekelhet:

Kövess minket!

Hasonló tartalmak

oskui-kerektemplom

A Bakony lábánál, Várpalota és Veszprém között bújik meg egy kedves kis falu, Öskü, melynek egyik sziklás dombját koronázza és teszi igazán különlegessé hangulatos, kerek alakú templom.

Margitszigeti Zenélő Szökőkút

Újra muzsikál a Margitsziget zenélő szökőkútja, a zenei blokkokat ráadásul mesés fényjáték és vízfüggönyre vetülő filmek színesítik.