Buddha Park – Tar

A festői szépségű Zagyva-völgyben, Tar község határában találjuk hazánk egyik nem mindennapi érdekességét, a Kőrösi Csoma Sándor Emlékparkot és az itt emelt Béke-sztúpát.

rösi Csoma Sándor (1784-1842), híres tibetológus az őshaza felkutatása közben került kapcsolatba a tibeti nyelvvel és kultúrával. Tanulmányozásának, rendszerezésének és bemutatásának szentelte munkássága nagy részét. A tudós emlékét a buddhisták nagy tiszteletben tartják, ezért halálának 150. évfordulója alkalmából, 1995-ben a Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösség Tar község határában felépítette a Kőrösi Csoma Sándor Emlékparkot, ismertebb nevén a tari Buddha Parkot.

Az itt álló tari Béke-sztúpa a boldogság és jólét teremtésére, megszilárdítására épült, amit személyesen a XIV. Dalai Láma szentelt fel 1992-ben. A sztúpa egy hagyományos buddhista szakrális épület, lépcsős formája a spirituális fejlődés, megvilágosulás felé vezető fokozatos utat jeleníti meg, belsejében pedig szent relikviák és írások találhatók.

Buddha Park

Fotó: Kovács Lajos (IG: @kovacsphoto_kp_studio, FB: Kovacs Drone Video)

Kőrősi Csoma Sándor életét és munkásságát bemutató Emlékpavilont is épült, amely minden nap díjmentesen megtekinthető a Béke-sztúpával egyetemben. A kegyhely óriási látogatottságnak örvend, és ősi kultúra tisztelőinek, valamint a békeszerető embereknek valóságos zarándokhelyévé vált.

A borítóképen is látható Tara templom eseti jelleggel tart nyitva, melyről a Tara Templom facebook oldalán tájékozódhatunk.

Szintén a Kőrösi Csoma Sándor Emlékparkban található a Tara Kávézó és ajándékbolt. A boltban különleges keleti dolgok, a dharmához kapcsolódó tárgyak, indiai ruhakollekció, buddhista könyvek, ajurvédikus gyógykészítmények, teák, ékszerek és kristályok vásárolhatóak. Ezek mellett különleges italokkal és hétvégén finom keleti falatokkal szolgálnak azoknak, akik ellátogatnak hozzájuk.

Hivatalos weboldal: https://buddha-tar.hu/

Galéria:

Fotó: Kovács Lajos (kovacsdronevideo.hu, Instagram: @kovacsphoto_kp_studio, Facebook: Kovacs Drone Video)

Megosztom Facebookon

Ez is érdekelhet:

Kövess minket!

Hasonló tartalmak

A XVIII. század végén épült, Túristvándiban található vízimalom a Felső-Tisza vidék büszkesége, egész Közép-Európában ritkaságnak tekinthető.

A Hévíz Tófürdő 4,5 hektáros kiterjedésével Európa legnagyobb gyógyhatású melegvizes tava, amelyet a mélyből feltörő hévízi forrásbarlang 38°C-os vize táplál.