Puszta program Bugacpusztán

Szeretnéd látni a valódi magyar pusztát, ami még Petőfi Sándort is megihlette? Irány a Kiskunsági Nemzeti Parkban található Bugacpuszta!

A 11.000 hektáros Bugac a legismertebb magyar puszták egyike, máig az őshonos magyar háziállattartás egyik központi területe. A Kiskunsági Nemzeti Park része, ahol a kiemelkedő természeti értékű ősborókás mellett homoki erdők és homokbuckák, mocsarak, lápok, nedves kaszálók és szikes puszták váltakoznak. Ehhez a tájhoz szorosan kapcsolódik a régi csárdák világa, híres betyárok fordultak meg a pusztán.

Természeti értékei, valamint az itt folyó hagyományos külterjes állattartás és az élő pásztorhagyományok ma is sok látogatót vonzanak. Gyalogosan bejárva ismerhetjük meg igazán a homokpuszta változatosságát. Lehetőség nyílik rövidebb vagy hosszabb túra megtételére is. 

Karikás Csárda

Izgalmas Pusztaprogramot tartanak június, július és augusztus hónapokban minden nap 11:00-tól (javasolt érkezési idő 10:30-45) , melyre jegyet váltani a Karikás Csárda bejáratánál található „Információ” pultnál tudtok.

Utunk a csikósbemutató felé a végtelen pusztán keresztül vezet, amit a program résztvevői lovaskocsival tehetnek meg. Az út során lehetőségünk van megnézni a pásztor építményeket (sajttároló, eleséges taliga, cserény), a Pásztormúzeumot és az Őshonos Állatparkot.

A több száz éves kocsányos tölgyek mellett álló, Pásztormúzeum kör alakú építményénél megállva, lehetőség nyílik a bugaci pásztoréletbe és a nemzeti park élővilágába betekinteni.

A múzeumtól rövid séta vezet az Őshonos Állatparkhoz, ahol egy nem mindennapi állatcsoportot tekinthetnek meg! Többek között  szürkemarhákat, rackabirkákat, mangalicákat, kendermagos-, kopasznyakú,- és búbos tyúkokat, magyar kacsákat, pulykákat láthatunk és természetesen itt lakik a bugaci sárga ménes, melynek fajtája kisbéri félvér.

A bemutató előtt lehetőség nyílik vendégeknek kipróbálni a patkódobást, illetve a piciknek póni simogatóval kedveskednek!

A csikósbemutató programja: (magyar, német, angol műsorvezetéssel)

  • Mén felvezetése
  • Csikósok felvonulása
  • Pusztaötös bemutatója
  • Csikósok ügyességi feladatai: lófektetés,- ültetés, pusztafotel, erőpróba, ostorpattogtatás, anyósverés és csikósversenyek
  • Anti, a szamár bemutatója
  • a Bugaci ménes vágtája

A bemutató után, a vendégek maguk is kipróbálhatják a csikós élet különlegességét, a szőrén lovaglást.

Bugacpuszta

Végül amennyiben kocsizással váltottunk jegyet, a fogatok az istállók mellől indulnak vissza a Karikás Csárdához, ahol program végeztével lehetősége van a vendégeknek a Karikás Csárdában ebédelni és megkóstolni a klasszikus magyaros csárdai ízeket.

Mesterszakácsuk, Kun Péter különös figyelmet fordít a tradicionális magyar konyha jegyeinek megőrzésére. Konyháján csak a kiváló minőségű alapanyagokat használ, különös figyelmet fordít a beszerzésre. Olyan különlegességnek számító húsokból varázsol ételeket asztalunkra, mint az őshonos rackajuh, szürkemarha vagy mangalica.

További infók: https://www.bugacpuszta.hu/

Galéria:

Megosztom Facebookon

Ez is érdekelhet:

Kövess minket!

Hasonló tartalmak

Marsbéli táj, fantasztikus tanösvény és múzeum Gánton, a Vértes egyik legfontosabb turisztikai célpontjában.

A Cserhát legmagasabb pontja a 466 méter tengerszint felett kicsúcsosodó Sasbérc, melynek bajor mintára épített kilátója nagyszerű kiránduló úticél lehet.