Festetics kastély – Dég

A dégi Festetics-kastély az egyetlen látogatható klasszicista kastély Fejér megyében, amit az ország legnagyobb angolparkja vesz körül.

A dégi Festetics-kastély nagyon hasonló a budapesti Nemzeti Múzeuméhoz. A hasonlóság persze nem véletlen, hiszen mindkettőt Pollack Mihály tervezte.

A klasszicista épület és a hozzá tartozó festői angolpark az utóbbi időben több népszerű filmből is ismerős lehet: itt forgatták a Kincsem című magyar romantikus kalandfilm számos jelentét – amelyben a főépület mellett a kiskastély és Hollandi-ház is felbukkan – és A vörös veréb című amerikai kémthriller egyes részeit is Jennifer Lawrence és Jeremy Irons főszereplésével.

A Festetics család 1769-ben szerzett földterületeket Dégen és környékén, ahol hamarosan hozzá is kezdtek az uradalmi központ kiépítéséhez. A birtokot alapító Festetics Lajos fia, Festetics Antal császári és királyi kamarás döntött úgy, hogy a családhoz méltó otthont építtet. Az ország leggazdagabb köznemese vagyonát a napóleoni háborúkban szerezte: a katonaságnak szállított mezőségi gabonát. Pollack egy háromszintes U alakú épületet tervezett, amely 1810 és 1815 között épült fel. A Nemzeti Múzeum történelmi nevezetességű lépcsőjével ellentétben Dégen kavicsos rámpa vezet a parkba.

Festetics kastély - Dég

Fotó: Illési János (airpixel.hu)

Nem ez az egyetlen rendhagyó építészeti megoldás Dégen. Nem a szokásos helyen, a kastély középtengelyében, hanem a nyugati oldalrizalitban, a mintegy harminc méteren át vezető teremsor végén található a díszteremként használt ovális terem, amelynek mennyezete csegelyes kupola festett párkányozott levélmintás frízt imitáló keretezéssel, középen rozettával.

Ezzel átellenben van az ovális fürdőszoba, ahol a mennyezet mintái a Hild József által tervezett Kálvin téri református templom mintáit utánozzák. Ahhoz, hogy megértsük az ovális szoba jelképiségét, a homlokzaton látható napszimbólumot vagy a több helyen is feltűnő sasfigurát, tudnunk kell, hogy mi a közös Festetics Antal, Mozart, Beethoven, Liszt, Goethe, Voltaire, Balzac, Lotharingiai Ferenc, Einstein, Lincoln, Lafayette, Roosevelt, Simon de Bolivar vagy éppen Kipling gondolkodásában…

A közös a 18. század elején szárnyra kapott szabadkőművesség, amely a felvilágosodás eszméit ötvözte a középkori misztika, a deizmus, az ókori, mindenekelőtt az egyiptomi kultúra és a zsidó vallás elemeivel. Tagjai arisztokraták, köznemesek, értelmiségiek és nemesi testőrök voltak. A korban divat volt szabadkőművesnek lenni. 1790-ben Kazinczy így fogalmazott Aranka Györgyhöz írt levelében: „Én nekem a szabadkőművesség olyan társaság, amely egy kis karikát csinál a legjobb szívű emberekből, melyben az ember elfelejti azt az egyenetlenséget, amely a külső világban van”. A kor kulturális törekvéseinek legtöbb képviselője hosszabb-rövidebb ideig szabadkőműves volt – így a kastély építtetője, Festetics Antal is. A hagyomány szerint a dégi kastély szabadkőműves szertartásoknak adott otthont és itt őrizték a szabadkőművesek titkos levéltárát.

Az 1920-as években Festetics Sándor átalakíttatta és korszerűsíttette a kastélyt. A Festetics család 1944-ben hagyta el a dégi birtokot, az épületben hosszú ideig árvaház, majd gyermekotthon működött.

Festetics kastély - Dég

Fotó: Illési János (airpixel.hu)

A kastély körül terül el Magyarország egyik legnagyobb angolparkja, amely akkora, mint a Central Park. A parkban ősfák és növényritkaságok láthatók. Komoly tervezőmunka eredményeként a parkban három vízfolyást duzzasztottak fel. A „szerpentintó” szigetén áll a mesébe illő németalföldi stílusban épült vöröstéglás Hollandi ház, amelyet 1891-ben emeltek. Előtte svájci tehenek legelésztek egykor… Az emeleten volt a tüdőbeteg Festetics Andorné számára kialakított lakosztály, a földszinten pedig istálló volt, ugyanis azt tartották, hogy az istálló levegője és a frissen fejt tej jót tesz a betegnek. A szigetet dróton áthúzható csónakon lehetett megközelíteni.

A Nemzeti Kastélyprogram fejlesztéseinek köszönhetően a megújuló kiállítótermekben tartalmas, ugyanakkor izgalmas, interaktív tárlatok kapnak helyet:

A kiállítási koncepció a családhoz és a kastélyhoz köthető különleges tartalmakra épül majd, nyitás jövőre várható.

A földszinti kiállítás keretében megelevenedik a Festetics család története, mindennapi élete, hobbijai, szórakozási, sportolási szokásai, mindez interaktív módon, 21. századi technikai eszközök bevonásával.

A kiállítás különböző pontjain kézzel fogható, szétszedhető-összerakható tárgyakkal találkozhatunk majd (pl. összerakható kastély makett) vagy kihúzhatjuk a herbárium szekrények fiókjait, belelapozhatunk a könyvtár digitális könyvébe. Átélhető módon ismerhetjük meg a klasszicista művészetek legfontosabb elemeit és így maradandóbb élményben lesz részünk. A kert történetét interaktív terepasztal segítségével fedezhetjük fel. A felpróbálható öltözetek közül Dégen a 20. század eleji sportruhák közül választhatnak majd a látogatók és készíthetnek magukról vidám fotókat.

Festetics kastély - Dég

Fotó: Illési János (airpixel.hu)

A kiállítás több termében speciálisan a gyerekek igényeire szabott bemutatási eszközök kapnak majd helyet: kockákból rakhatják össze Pollack két ismert épületét, de lesz például négy évszakos játékasztal a botanika szobában és belehallgathatunk a család tanítójának izgalmas csillagászati előadásába is a könyvtárban.

A felső szinten megtekinthető nagyszabású kiállítás célja pedig az lesz, hogy hitelesen, történeti dokumentumok és levéltári kutatások alapján, ugyanakkor 21. századi kiállítástervezési technika segítségével bemutassa a szabadkőművesség eszmeiségét, valamint nemzetközi és hazai vonatkozásait.

FONTOS! A dégi Festetics Kastély és a kiállítás nyitása jövőre várható. Amint kiderül a nyitás pontos dátuma, frissítjük cikkünket.

Forrás, további infók: http://nkvp.hu/helyszinek/festetics-kastely/

Galéria:

Fotó: Illési János (airpixel.hu)

Megosztom Facebookon

Ez is érdekelhet:

Kövess minket!

Hasonló tartalmak

oskui-kerektemplom

A Bakony lábánál, Várpalota és Veszprém között bújik meg egy kedves kis falu, Öskü, melynek egyik sziklás dombját koronázza és teszi igazán különlegessé hangulatos, kerek alakú templom.

Gánti Bauxitföldtani Park

Marsbéli táj, fantasztikus tanösvény és múzeum Gánton, a Vértes egyik legfontosabb turisztikai célpontjában.