Gánt – Bauxitföldtani Park

Marsbéli táj, fantasztikus tanösvény és múzeum Gánton, a Vértes egyik legfontosabb turisztikai célpontjában.

Gánt község Fejér megyében, Székesfehérvártól 24 km-re található. Egykor jelentős bányásztelepülés volt, ma a Vértes egyik kihagyhatatlan látnivalója. Gánton színek olyan tobzódását láthatjuk, ami igazán felejthetetlen élménnyé teszi a kirándulást.

Bauxitbánya múzeum

1926 novemberében kezdődött meg a bauxit bányászat Gánton. A bauxitbánya lelőhelyét Taeger Henrik kutatásai alapján Balás Jenő székely származású bányamérnök fedezte fel. Balás Jenő irodája a jelenlegi Vértes vendéglőben volt, ma a helyiség emlékszobaként tekinthető meg. A Gánti bánya Európa leggazdagabb bauxitbányája volt. A bauxit bányát 1962 december 31-én bezárták, ma múzeumként működik.

Gánti Bauxitföldtani Park

Fotó: Illési János (airpixel.hu)

Bauxitföldtani Park

Felhagyott kb. 127500 m2 területű bányagödör, a hajdani bauxitbányászat egyik emléke, mely ma Bauxitföldtani Parkként üzemel. Az itt kialakított, 3,5 km-es tanösvényen 13 állomás van. A bányafal kb. 28 m magas, az alapkőzet (dolomit) színárnyalatai a különböző ásványok miatt a sárgástól egészen a lilás-pirosig terjednek. A mélyedésekben pionír növényzet nő.

A 13 állomásból álló tanösvény egy kellemes sétával 1,5 óra alatt kényelmesen végigjárható, az év minden napján szabadon látogatható. Az információkkal kitáblázott úton betekintést nyerhetünk a környék földtörténeti múltjába és a gánti bauxittelep történetébe.

Gánti Bauxitföldtani Park

Fotó: Illési János (airpixel.hu)

További infók: http://www.gantfalu.hu/

Galéria:

Fotó: Illési János (airpixel.hu)

Megosztom Facebookon

Ez is érdekelhet:

Kövess minket!

Hasonló tartalmak

Túristvándi Vízimalom

A XVIII. század végén épült, Túristvándiban található vízimalom a Felső-Tisza vidék büszkesége, egész Közép-Európában ritkaságnak tekinthető.

Gombos-hegyi pincesor.

Sárospataki járásban, Hercegkút délkeleti részén található a közel nyolcvan pincéből álló 4 emeletes, riolitba vájt Gombos-hegyi pincesor.