Gombos-hegyi pincesor – Hercegkút

Sárospataki járásban, Hercegkút délkeleti részén található a közel nyolcvan pincéből álló 4 emeletes, riolitba vájt Gombos-hegyi pincesor.
A Tokaji Borvidék településeiez az egyetlen pincesor, ahol ilyen egységes kinézetű, egymás fölött 4 szinten sorakozó borospincéket láthatunk, a falun belül azonban nem ez az egyetlen pincesor. Hercegkút északnyugati szélén helyezkedik el a több mint nyolcvanöt egységet számláló, hasonló kiépítésű Kőporosi pincesor. A faluban régen a házakat a pincékkel együtt árulták és vették így minden háztartáshoz tartozott egy.
 
Gombos-hegyi pincesor.

Fotó: Rajkai Péter

 
Az Unesco 2002-ben-ben felvette a világörökségi listára, Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj néven.
A Gombos-hegyi pincesor legtöbb épülete a 19. század után épült, mégis vannak olyanok is melyek a településsel egyidősek. A hegybe vájt helyiségek bejáratánál egy keményebb andezit kiboltozást láthatunk, beljebb pedig már puha, riolittufa alapkőzetbe vájt járatokkal találkozhatunk. A pincék nagy része egy vagy két ágas, azonban vannak, melyek háromágúak.

Gombos-hegyi pincesor.

Fotó: Rajkai Péter


A soron több pince is működik még, ahol a legfinomabb helyi borok várják az érdeklődőket a gyönyörű panoráma mellett. Gondolnád, hogy 200 kisebb-nagyobb pince található a községben? Az idelátogatók borkóstolókon vehetnek részt, amit érdemes egy hangulatos piknikkel összekötni, ahol helyi, különleges érlelésű szalonnát és kolbászfalatokat csipegethetünk a tokaji borok mellé.
 

Galéria:

Fotó: Rajkai Péter

Megosztom Facebookon

Ez is érdekelhet:

Kövess minket!

Hasonló tartalmak

Zsámbéki romtemplom

A zsámbéki romtemplom, másnéven Premontrei kolostor hazánk kevés, szép állapotban megmaradt középkori műemlékének egyike. Tapasztald meg Te is páratlan atmoszféráját és romjaiban is lenyűgöző építészeti tökéletességét!

A Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet védett természeti területén belül, az ezer éves Bencés Főapátság vonzásában, a monostort övező parkerdőben áll a lombkorona csodás tanösvény.