Hévízi Tófürdő

A Hévíz Tófürdő 4,5 hektáros kiterjedésével Európa legnagyobb gyógyhatású melegvizes tava, amelyet a mélyből feltörő hévízi forrásbarlang 38°C-os vize táplál.

A keszthelyi-fennsík nyugati lejtője mentén a Hévízi-gyógytó Természetvédelmi Terület legismertebb látványossága a Hévízi-tó. A tó 4,6 hektáros kiterjedésével és az őt körülvevő 50 hektár területű véderdővel Európa legnagyobb gyógyhatású melegvizes tava. Az első tutajokra épített fürdőházat 1772-ben Festetics György, a keszthelyi Georgikon alapítója építtette.

Ellentétben a többi melegvizes tóval, melyek általában vulkanikus eredetű helyeken, agyag- vagy sziklatalajban vannak, a Hévízi-tó tőzegmedrű forrástó, amelyet a 38 méter mély Hévízi-forrásbarlangból feltörő, percenként 30–40 ezer liter vízhozammal 40 °C-os víz táplál. A feltörő meleg víz ugyan 40°C körüli, de a vízfelületen az  időjárás miatt a leghidegebb időben is minimum 24°C-os, míg a nyáron eléri a 38°C-t.

A tavat kén-, rádium-, és ásványanyag tartalmú forrás táplálja, mely bőséges vízhozamának köszönhetően a víz 72 órán belül teljesen kicserélődik.

Hévízi Tófürdő

Fotó: Rákóczy Ádám (Instagram: @radi_to_go)

A tó páratlan természeti környezetét elsősorban a parkkal övezett gyógyvizű tó, a vízfelszín felett lebegő páraréteg, a tó felszínén úszó indiai vörös tündérrózsák teszik különlegessé.

A tóparti Festetics Fürdőházban wellness részleg és terápiás centrum várja az idelátogatókat. A wellness részlegen a látogatók igénybe vehetik a szaunát, infraszaunát, gőzfürdőt, jégbarlangot, sókamrát, merülőmedencét és a jakuzzit is.

A terápiás centrumban helyet kapott egy medical wellness, mely magába foglalja az iszappakolást, valamint a víz alatti masszázst/tangentorot. Tovább megtalálhatóak egyéb masszázs szolgáltatások, betegségspecifikus masszázsok, hévízi gyógyiszapmasszázs, hévízi testkezelések, mozgásterápiás kezelések, kozmetika és kéz- és lábápolás is.

Forrás: Wikipédia
További infók, belépőjegy árak: https://www.heviz.hu/hu

Videó (YouTube): Hévíz város - Hévíz madártávlatból

Galéria:

Fotó: Rákóczy Ádám (Instagram: @radi_to_go)

Megosztom Facebookon

Ez is érdekelhet:

Kövess minket!

Hasonló tartalmak

A Hévíz Tófürdő 4,5 hektáros kiterjedésével Európa legnagyobb gyógyhatású melegvizes tava, amelyet a mélyből feltörő hévízi forrásbarlang 38°C-os vize táplál.

A Bakony lábánál, Várpalota és Veszprém között bújik meg egy kedves kis falu, Öskü, melynek egyik sziklás dombját koronázza és teszi igazán különlegessé hangulatos, kerek alakú templom.