Hollókő, az élő falu

A Nógrád megyében található, magával ragadó Hollókő a népi építészet és a falusi élet olyan páratlan példája, amelyet sikerült eredeti állapotában megőrizni.

Valódi és őszinte, olyan igazi. Talán ez jellemezi legjobban a 380 lelket számláló, Magyarországon egyedülálló Világörökségi kis falut a Cserhátban, amely több mint száz éves házairól ismert, de csöppet sem hasonlít skanzenre, vagy múzeumra, elevenebb, mint néhány kisváros. Úgy őrzi a hagyományait, tartását, méltóságát, hogy közben nem „olyan, mintha”, hanem „az”.

Az Ófalu 67 védett, mesebeli házacskáját 1987 óta az UNESCO is jegyzi, hazánkból elsőként került fel a világ legértékesebb örökségeit felsoroló listára, ráadásul az első falu volt az egész világon, amely kiérdemelte ezt a címet.

Budapesttől egy órányi autóútra, a falu határában nagy fekete holló jelzi, hogy jó helyen járunk. Innen már csak a falu gyomrába juthatunk, zsákfalu lévén. A falut legelők, és a 141 hektáros Hollókői Tájvédelmi Körzet öleli körbe, kocogások, meghitt séták kedvelt helyszíne, de a környéken számos további kirándulási lehetőség is kínálkozik.

Hollókő

Fotó: Sándor Mónika

Hollókő és térsége egészen kivételes bőségben nyújtja a programlehetőségeket. Az alábbiakban összeszedtünk nektek néhányat.

Hollókői Vár:

Hollókőhöz közeledve már messziről megpillanthatjuk a falu fölé magasodó 13. századi várat, amely 400 méter magasan egy kiugró sziklaszakadék szélén áll. A levegőből a vár olyan, mint egy csigaház, amelynek központja az ötszögletű öregtorony.
Belépőjegy árakKedvezményes: 800.- Ft; Felnőtt: 1200.- Ft; Családi belépőjegy (2 felnőtt, 3 gyerek): 3500.-Ft; Pedagógusoknak díjtalan!
 

Szent Márton-templom:

A település szívében áll a fatornyos, zsindelytetős katolikus templom, amely a falu emblematikus épülete, története 1889-ig nyúlik vissza. A Szent Márton püspök tiszteletére felszentelt, vályogból és terméskőből épített templom fából ácsolt tornya egyetlen szög felhasználása nélkül készült.
 

Kertek-alja tanösvény:

6 állomásos útvonal a Hollókői-patak völgyében, ahová egy vadregényes falépcső vezet le. A patak mentén hajdan kis tavakat ástak ki a hollókőiek, melyeket részben kenderáztatásra, részben ruháik mosására használtak. A kis tavak egy részét most visszaállítva láthatjuk, de eredeti szerepüket már nem töltik be, hanem vizes élőhelyekként az élővilág védelmét szolgálják.
 

Falumúzeum:

Egy jellegzetes parasztházban kapott helyet, a XX. század első éveiből egy korabeli család otthonát mutatja be. Amíg a műemlék falu kívülről korhűen helyreállított parasztházai, belülről a mai igényekhez igazodva, változatos új rendeltetésekre alkalmasak, itt a házbelső is a múlt század első felének paraszti világát idézi.
Belépőjegy árak: Kedvezményes: 250.- Ft; Felnőtt 400.- Ft; Pedagógusoknak díjtalan.
 

Forrás, további infók: https://www.holloko.hu

Galéria:

Fotó: Kovács Lajos (kovacsdronevideo.hu, Instagram: @kovacsphoto_kp_studio, Facebook: Kovacs Drone Video)

Megosztom Facebookon

Ez is érdekelhet:

Kövess minket!

Hasonló tartalmak

A dél-alföldi régió első bivalyrezervátumát 2008-ban hozták létre. A bivalyrezervátum a Mórahalom - Röszke közötti úton Mórahalomtól 5 km-re található. A terület mellett elhelyezett magaslesről az egész táj belátható.

A téli szezon beköszöntével szívesen kuckózunk be meleg otthonainkban, és kevesebb időt töltünk a szabadban, sőt, ha lehet, ki sem mozdulunk, ha nem muszáj. Ennek nem kell így lennie, hiszen ez az időszak a jégkorcsolyázásé, ami nemcsak átmozgat, hanem igazán örömteli élményekkel ajándékozhat meg minket, főleg, ha szeretteinkkel együtt siklunk a jégen. Most megmutatjuk, hogy a fővárosban melyik 10 legjobb korcsolyapályát próbálhatod ki. Íme a lista: