Káli présházikó. Bor, pihenés, Balaton

A Káli Présházikó, ahogy a neve is mondja, szorosan kötődik a Szent György-hegyi szőlő- és borkultúrához. A kétszemélyes Balaton-felvidéki présház leginkább pároknak ideális.

A Káli Présházikó hazánk egyik legkarakteresebb kistáján, a Káli-medencében található. A terület leginkább a több millió éves tanúhegyekkel, a csodás kilátással, a szőlőültetvényekkel és megannyi izgalmas program lehetőségével jellemezhető.

Káli Présházikó

Fotó: A szállás honlapja

A kőből épült Présházikó a medence nyugati oldalán áll, Kisapáti település szélén, a Szent György-hegyen. A község leginkább bazaltorgonájáról híres, melynek gigantikus kövei a hajdan itt fortyogó vulkánokra emlékeznek. A Szent György-hegy ezenkívül pincéiről is ismert, a zamatos borok gazdái  gyakran jó szívvel megkínálják a látogatókat és mesterségükről is szívesen beszélnek.

Káli Présházikó

Fotó: A szállás honlapja

A Káli Présházikó szerves része ennek a szőlővel-borral telített, különleges hangulatú közegnek. A kihasználatlan, romos kőházat jelenlegi tulajdonosa 2016-ban vásárolta meg. További két évre (és megfeszített munkára) volt azonban szüksége ahhoz, hogy a Présházikó lakhatóvá váljon.

A Káli Présházikó a felújítás után is megőrizte eredeti jellegét. A korhadó, százéves födémgerendákból asztal és ágy készült, a lépcső kiépítésével pedig egyszerűvé vált a ház két szintje közötti átjárás. Az egykori présház tetőszerkezete is teljesen megújult, saját cserepeit sikerült megmenteni. 

Káli Présházikó

Fotó: A szállás honlapja

A szállás felnőttbarát, maximum két fő befogadására alkalmas, leginkább pároknak ajánlott. Egy romantikus hétvégéhez nem is kell más, mint a hangulatos, hegyi házikó, finom bor és a teraszról elénk táruló panoráma.

A Káli Présházikó két terasszal is rendelkezik, továbbá erkélye is van, hogy a kilátás nyújtotta lehetőségeket maximálisan kihasználhassuk.

Káli Présházikó

Fotó: A szállás honlapja

A konyha mindennel felszerelt: kenyérpirítóval, hűtőszekrénnyel, mikrohullámú sütővel és kapszulás kávégéppel várja a vendégeket. A tányérok, evőeszközök és poharak elegendőek két fő részére, és biztosítják, hogy a közös vacsorát helyben is el lehessen készíteni.

Káli Présházikó

Fotó: A szállás honlapja

A hálóban kényelmes ágy áll, továbbá találunk itt néhány izgalmas könyvet, melyek szintén a szórakozás kellékei. A házigazda egy üveg finom, behűtött borral várja a vendégeket.

Káli Présházikó

Fotó: A szállás honlapja

Ha a Káli Présházikó után a környéket is felfedeznénk, a lehetőségek száma szinte végtelen: Autóval könnyen elérhető Keszthely, Tapolca és Hévíz is, borkóstolásra és gasztro-élményekre is sok opció kínálkozik. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park természeti kincseit túrák és tanösvények során ismerhetjük meg.

További információért keressétek fel a Káli Présházikó honlapját:

https://www.kalipreshaziko.hu/wpalap/

 

Galéria:

Fotók: A Káli Présházikó honlapja

Megosztom Facebookon

Ez is érdekelhet:

Kövess minket!

Hasonló tartalmak

Tökéletes nyugalomban részesülhetünk a Balaton déli partján, igazi keleti kényelemben. A Mala Garden Hotel Superior vízparti teraszáról gyönyörű a kilátás Siófok Aranypartjára és a Balatonra.

Az Aislamiento luxus faháza az izoláció, a természetközeli elvonulás tökéletes helyszíne. Akár egyedül, akár párban érkeznek, a vendégeket madárcsicsergés és gyönyörű panoráma fogadja.