Ha a kissé szokatlan nevű, de már-már kultikusnak számító Kapcába szeretnénk betérni, nem a belvárosban kell keresgélnünk. A Bisztró Szeged-Alsóvárosban található, a Rákóczi út elején, közel a Mátyás téri ferences templomhoz és kolostorhoz. Ha a Tisza parti város megszokott látványosságait magunk mögött hagyva sétára indulunk, mindenképpen érdemes a Kapcába is ellátogatni.
A Bisztró lassan már tíz éve, 2013 óta várja vendégeit, megálmodói a Balla testvérek voltak. A három fivér ma is együtt dolgozik a Bisztró üzemeltetésén. Imre a konyhát igazgatja, Máté az üzletvezető, Kristóf pedig a beszerzésekkel foglalkozik.
Hitelesség. Talán ezzel a kulcsszóval fejezhető ki leginkább a Bisztró hitvallása. “Nálunk minden az, ami” – olvashatjuk a weboldalukon, és ha csak az alapanyagokat szemügyre vesszük, mindjárt látjuk, hogy komolyan gondolják. A fogásokat a Bükki Sajtmanufaktúra régi idők receptjei alapján készült termékeivel tálalják, a hamburgereket 100% marhahússal szolgálják fel.
A minőségi, hazai alapanyagok beszerzésén kívül azonban törekednek az ételek saját előállítására is. Erre jó példát jelent a Bisztró pincéjében termesztett gomba vagy a Kapca népszerű házi kenyere. Utóbbi a hagyományos kovászos technikával készül, melyről már írtunk egy korábbi cikkünkben. Csak vizet, sót és lisztet tartalmaz, adalékanyagokat hírből sem ismer!
Saját kenyerüket jó szívvel ajánlják például a kacsatepertőkrémhez. És ha már itt tartunk, lássuk közelebbről az étlapot: A fogások tekintetében is érvényesül az a minőségi minimalizmus, ami a Kapcát általában jellemzi. Inkább kevesebb ételt ajánlanak, de minden összetevőjükre, és készítésüknek minden mozzanatára gondosan ügyelnek.
Levesből kétfélét kínálnak, de ha inkább a főételek közül kóstolnánk, négy fogás áll a rendelkezésünkre. A Bisztró legfőbb vonzerejének számító hamburgerből jelenleg nyolcféle rendelhető, némelyik kisebb méretben is. Bár főleg az autentikus, hazai alapanyagokra koncentrálnak, nem zárkóznak el az olyan izgalmas kísérletektől sem, amiket például a csicseriborsó és a lilahagyma lekvár képvisel.
Érdemes az italkínálatnál is elidőzni. A Bisztró kézműves sörei mindig az adott szezon kínálata szerint változnak, az ízletes (és természetes!) lápastói gyümölcslevek viszont egész évben rendelhetők. Okkal büszkék magas minőségű kávéjukra is. A Black Sheep kávét Debrecenből rendelik, mindig frissen pörkölve.
A Kapcában az igényes étkezés titkait nem őrzik túl szigorúan. Blogjuk arról tanúskodik, hogy például márkaajánlókon, kávékurzusokon keresztül osztják meg azokat vendégeikkel.
Hogy nem csak az étkezés helye, hanem igazi közösségi tér kívánnak lenni, azt sokoldalú rendezvénykínálatuk is bizonyítja. Családi eseményeket fogadnak be, kulturális programoknak adnak teret és esküvőket is szerveznek.
További infók: kapca.hu