Kavicsos-tó

A Budapesttől 30 percre található Kavicsos-tó és szigetrendszere nagy része Szigetszentmiklóshoz, kisebb része Csepelhez tartozik. Régen kavicsbánya, ma már horgászparadicsom.

Budapesttől délre elhelyezkedő tórendszer egy egykori kavicsbánya helyén alakult ki (innen bányászták a csepeli panelek alapanyagát). A bánya már 20 éve nem üzemel, a bezárását követően az esővízzel feltöltődött tavak élőlényekkel népesültek be.

A Kavicsos-tó növény-és állatvilága gyönyörű és minden látogatóját elvarázsolja. 

A 166 hektáron elterülő magántulajdonban lévő szigetvilágból a víz 106 hektárnyit foglal el. A terület 87 százaléka közigazgatási szempontból Szigetszentmiklóshoz tartozik, a maradék 13 százalék, az északi rész csepeli. A külvilágtól szinte teljesen elzárt 5 szigetre csak csónakkal lehet eljutni. 

Kavicsos-tó

Fotó: Illési János (airpixel.hu)

A szigeteken található házak közül a legtöbb nyaraló vagy horgászlakhely, ezekhez kis mólók, kikötők tartoznak. Körülbelül 70 család lakik itt életvitelszerűen egész évben.

Jelenleg több horgászegyesület is működik a területen. Mivel a vízpart a tulajdonosok birtokában van, a vendéghorgászok csak igen korlátozott területen vehetik igénybe.
Kavicsos-tó

Fotó: Illési János (airpixel.hu)

A tóban való fürdőzés erősen nem ajánlott! Sok a kiismerhetetlen, veszélyes terület (kampók, kiálló karók, oszlopok). A vízmélység átlagosan 4,5 méter, a legmélyebb ponton 12 méter.

A helyi lakosok az idők során találó nevet adtak a szigetvilág minden szegletének. Csak úgy, mint Delfin szoros, Kopár sziget, Nagy Tenger, Süllő sziget, Kiskopasz sziget, Sóderes part stb.

Galéria:

Fotó: Illési János (airpixel.hu)

Megosztom Facebookon

Ez is érdekelhet:

Kövess minket!

Hasonló tartalmak

A dégi Festetics-kastély az egyetlen látogatható klasszicista kastély Fejér megyében, amit az ország legnagyobb angolparkja vesz körül.

Hazánk egyik rejtett kincse, a Vértes lábainál fekvő, Budapesttől 1 órányi autóútra található Bokodi-hűtőtó.