Kék és Vörös kápolna – Balatonboglár

A balatonboglári Temetődombon áll a neogótikus stílusban épült Kék és Vörös kápolna, melyek ma már országosan ismert képzőművészeti találkozópontok, ahol nyaranta csodálatos tárlatok tekinthetők meg.

A Balaton déli partján fekvő balatonboglári Temetődombon található a két aranyos kis épület, a Kék és Vörös kápolna. A két kápolna és környezete nemrég teljesen megújult és az immár Szent Erzsébet Emlékpark néven működő egykori temető, kiváló helyszíne a sétáknak.

Kék kápolna

A Kék kápolnát a legtöbb forrás szerint 1856-ban, más iratok szerint pedig 1891-ben Körmendy Lajos gyógyszerész és földbirtokos építette. A régi temetőben lévő telken eredetileg egy családi kripta készült, melyre ráépítették a kápolnát.

Kék és Vörös kápolna - Balatonboglár

Fotó: Koszó András (www.airvideo.hu)

Körmendy Lajos 1897-ben elhunyt, és a kápolna sírboltjába helyezték nyugalomra. Az épület sorsa 1966-ban vett érdekes fordulatot, amikor az elhagyottan álló épületet Galántai György képzőművész felfedezte és Czövek Jenő balatonboglári plébános támogatásával, valamint a Veszprémi Egyházmegyei Hatóság jóváhagyásával 1968-ban a kápolna művészeti célú használatára 15 éves bérleti szerződést kötöttek.

A következő két évben Galántai a kápolnát alkalmassá tette arra, hogy a nyári évszakokban műteremként és “alternatív művészeti intézményként” működtesse, kezdetben “Kápolna Tárlat” elnevezéssel. Ez a kiállító hely aztán országosan ismert találkozóhelye lett mindazon képzőművészeknek, akik a kor aczéli kultúrpolitikáján kívül rekedtek. A tárlat körül azonban hamar gyülekeztek a viharfelhők és vélt, vagy valós botrányok után végül bezárták, majd a kápolna állami kezelésbe került és felújítás után ismét kiállítóhellyé vált.

A kápolnában nyaranta jobbnál jobb képzőművészeti kiállítások láthatók.

Nyitvatartás: Június 15-től augusztus 30-ig (naponta 14:00-tól 20:00-ig).

Vörös Kápolna

1857-ben Bárány Pál építette családi kápolnának, 1902-ben házasság révén a Gyulai Gaál család birtokába kerül.

Kék és Vörös kápolna - Balatonboglár

Fotó: Koszó András (www.airvideo.hu)

Az 1970-es években Galántai György festőművész műteremként kezdte használni az épületet, a magyar neoavantgarde törekvések bemutatóhelyeként lett igazán ismert a helyszín. Legutóbb 2006-ban kapott teljes felújítást, ekkor nyerte el mai formáját.

Nyitvatartás: Június 15-től augusztus 30-ig (naponta 14:00-tól 20:00-ig).

Forrás: https://www.balatonboglar.hu/

Galéria:

Fotó: Kószó András (www.airvideo.hu)

Megosztom Facebookon

Ez is érdekelhet:

Kövess minket!

Hasonló tartalmak

Alpaka farmok, bár talán kissé szokatlannak tűnik, szép számmal találhtaóak Magyarországon. A kedves, gyapjas, egzotikus állatok a gyerekprogramok kiváló "szereplői", látogatásuk éppen ezért remek húsvéti kirándulás lehet.

A Cserhát legmagasabb pontja a 466 méter tengerszint felett kicsúcsosodó Sasbérc, melynek bajor mintára épített kilátója nagyszerű kiránduló úticél lehet.