Kék és Vörös kápolna – Balatonboglár

A balatonboglári Temetődombon áll a neogótikus stílusban épült Kék és Vörös kápolna, melyek ma már országosan ismert képzőművészeti találkozópontok, ahol nyaranta csodálatos tárlatok tekinthetők meg.

A Balaton déli partján fekvő balatonboglári Temetődombon található a két aranyos kis épület, a Kék és Vörös kápolna. A két kápolna és környezete nemrég teljesen megújult és az immár Szent Erzsébet Emlékpark néven működő egykori temető, kiváló helyszíne a sétáknak.

Kék kápolna

A Kék kápolnát a legtöbb forrás szerint 1856-ban, más iratok szerint pedig 1891-ben Körmendy Lajos gyógyszerész és földbirtokos építette. A régi temetőben lévő telken eredetileg egy családi kripta készült, melyre ráépítették a kápolnát.

Kék és Vörös kápolna - Balatonboglár

Fotó: Koszó András (www.airvideo.hu)

Körmendy Lajos 1897-ben elhunyt, és a kápolna sírboltjába helyezték nyugalomra. Az épület sorsa 1966-ban vett érdekes fordulatot, amikor az elhagyottan álló épületet Galántai György képzőművész felfedezte és Czövek Jenő balatonboglári plébános támogatásával, valamint a Veszprémi Egyházmegyei Hatóság jóváhagyásával 1968-ban a kápolna művészeti célú használatára 15 éves bérleti szerződést kötöttek.

A következő két évben Galántai a kápolnát alkalmassá tette arra, hogy a nyári évszakokban műteremként és “alternatív művészeti intézményként” működtesse, kezdetben “Kápolna Tárlat” elnevezéssel. Ez a kiállító hely aztán országosan ismert találkozóhelye lett mindazon képzőművészeknek, akik a kor aczéli kultúrpolitikáján kívül rekedtek. A tárlat körül azonban hamar gyülekeztek a viharfelhők és vélt, vagy valós botrányok után végül bezárták, majd a kápolna állami kezelésbe került és felújítás után ismét kiállítóhellyé vált.

A kápolnában nyaranta jobbnál jobb képzőművészeti kiállítások láthatók.

Nyitvatartás: Június 15-től augusztus 30-ig (naponta 14:00-tól 20:00-ig).

Vörös Kápolna

1857-ben Bárány Pál építette családi kápolnának, 1902-ben házasság révén a Gyulai Gaál család birtokába kerül.

Kék és Vörös kápolna - Balatonboglár

Fotó: Koszó András (www.airvideo.hu)

Az 1970-es években Galántai György festőművész műteremként kezdte használni az épületet, a magyar neoavantgarde törekvések bemutatóhelyeként lett igazán ismert a helyszín. Legutóbb 2006-ban kapott teljes felújítást, ekkor nyerte el mai formáját.

Nyitvatartás: Június 15-től augusztus 30-ig (naponta 14:00-tól 20:00-ig).

Forrás: https://www.balatonboglar.hu/

Galéria:

Fotó: Kószó András (www.airvideo.hu)

Megosztom Facebookon

Ez is érdekelhet:

Kövess minket!

Hasonló tartalmak

Zsámbéki romtemplom

A zsámbéki romtemplom, másnéven Premontrei kolostor hazánk kevés, szép állapotban megmaradt középkori műemlékének egyike. Tapasztald meg Te is páratlan atmoszféráját és romjaiban is lenyűgöző építészeti tökéletességét!

Gánti Bauxitföldtani Park

Marsbéli táj, fantasztikus tanösvény és múzeum Gánton, a Vértes egyik legfontosabb turisztikai célpontjában.