A Kistücsök Étterem Food & Room üzemeltetőinek világnézetét kiválóan tükrözi a honlapjukon is közzétett mottó: A hagyomány szeretete a jövő szeretetét is magában hordozza. Lalla Romano olasz irodalmár megállapítása egyben az Étterem ars poeticája is. Erős, tradicionális alapokra építenek valami különlegeset, az újat és a régit egyaránt tiszteletben tartva.
Az Balaton északi partján kalandozva már bemutattuk a Random Bagel Bárt, ezúttal a déli oldalra indulunk. A Kistücsök valószínűleg nem ismeretlen a magyar gasztrokultúra iránt érdeklődők előtt. A tulajdonos, Csapody Balázs, családja segítségével lassan harminc éve igazgatja már a Kistücsök útját. Munkájukat díjak és kitüntetések sora kíséri, a helyet rendszeresen említik a legjobb vidéki éttermek között. A tulajdonos saját bevallása szerint kezdetben még nem látta világosan az étterem célját, de utazásai segítették a tapasztalatok gyűjtésében és a maga stílusának kialakításában.
Leginkább az észak-itáliai kisvendéglőkből merített, a fogásokat, a barátságos környezetet és az emberek életszeretetét egyaránt lenyűgözőnek tartja. Az ott ízlelt ételeket, az ott érzett hangulatokat szeretné a Kistücsökben is megidézni.
Ugyanakkor saját hazájára is nagyban támaszkodik, az Étteremben ugyanis előnyben részesítik a helyi alapanyagokat. Utóbbiaknak nem csupán felvásárlói, szoros bizalmi viszonyt ápolnak a környékbeli termelőkkel, borászokkal, halászokkal.
Itt érdemes megemlíteni a Kistücsök “Régiónk ízei” elnevezésű menüajánlatát, mely normál és vegán verzióban is elkészült. Az ételek között a helyi zöldségek, gyümölcsök és húsok egyaránt megjelennek.
Az éttermet tovább tanulmányozva feltűnő a klasszikus, hazai ízek (csirkepörkölt, párolt kacsacomb, vadhúsok) és a merészebb, nemzetközi kísérletek (csicseriborsós karfiol, curry-s ponty) egyensúlya.
A Kistücsök desszertjei között madártej, gyümölcsös házi krémes és napi tortaajánlat is szerepel.
Az Étterem üzemeltetőinek vállalkozó kedvét mi sem bizonyítja jobban, mint a közelmúltbeli változtatásaik, melyekkel a járványhelyzethez alkalmazkodtak. A tavalyi évben teraszt nyitottak a biztonságosabb kiszolgálás miatt, így a vendégek már a szabad levegőn, egymástól megfelelő távolságot tartva is helyet foglalhatnak.
Szintén újdonságnak számít az Étteremhez tartozó szálláshely, mely 19 szobával és 2 lakosztállyal várja a pihenni vágyókat. Nemrég nyílt a Kistücsök Deli, ahol a saját márkás termékek mellett a környékbeli termelők finomságai is beszerezhetők. A séfszoba pedig a kötetlen beszélgetés és ismeretátadás helyszíne. A látványkonyhában a vendégek mindent megtudhatnak az alapanyagokról, az ételkészítési technikákról és a borokról.
További információkért látoassátok meg a Kistücsök Étterem honlapját: