Új Kolodko-szobor ül a Nyugati téren: Megérkezett a Skála Kópé

A Skála Kópé képében újabb Kolodko-szobor színesíti a főváros utcáit. Az egykori reklámfigura a Nyugati téren ül, és - mint tudjuk - a szíve a vásárlóké.

A Nyugati téren látható új Kolodko-szobor a Skála Metró elé került, és az áruház régi reklámfiguráját jeleníti meg: A Skála Kópé kényelmes nyugszékben pihen egy virágágyás szélén.

Kolodka-szobor

Fotó: Tóth Zoltán – Demerung Stúdió

Korábban már felhívtük a figyelmet óriások szobraira, ez alkalommal egészen apró figurákról írunk. Hiszen több, a Skála Kópéhoz hasonló méretű és kivitelezésű, szobor jelent meglepetést a Budapestet nyitott szemmel járóknak.

A miniszobrok alkotója, Kolodko Mihály, kárpátaljai eredetű, anyai ágon magyar származású művész. Az ungvári születésű szobrász alapelve, hogy komoly hatást elérni nem csak monumentális alkotásokkal lehet. Hitvallásának leképeződései azok a minifigurák, melyek Ungváron, Budapesten, sőt még Vácott is megbújnak a város egy-egy pontján.

Kolodka-szobor

Fotó: Tóth Zoltán – Demerung Stúdió

Érdekesség, hogy több Kolodko-szobor kihelyezése hatósági engedély nélkül történt, igaz, kezdetben még nem is létezett a témához kötődő, hatályos szabályzat. A művészeti ágat éppen ezért nevezik gerillaszobrászatnak.

Kolodka-szobor

Fotó: Tóth Zoltán – Demerung Stúdió

A számos budapesti Kolodko-szobor között megcsodálhatjuk például a Nagy Ho-Ho-Ho Horgászból ismert Főkukacot, a Bem rakparton. Rendkívül népszerű még Mekk Elek Széll Kálmán téri miniszobra is. Olyannyira, hogy az alkotást már többször is eltulajdonították.

A Kolodko-szobrok sorában a Skála Kópé a legújabb apró figura. Ahogy a reklámszövegből sokan emlékeznek rá: A szíve a vásárlóké. A szobrász éppen ezt hangsúlyozta, a kis szobor piros szíve – ahogy rajzolt eredetijének is – jól látható a mellkasán.

Kolodka-szobor

Fotó: Tóth Zoltán – Demerung Stúdió

További információkért keressétek fel a Kolodko Art Facebook-oldalát:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100050603926078

Galéria:

Fotók: Tóth Zoltán - Demerung Stúdió

Megosztom Facebookon

Ez is érdekelhet:

Kövess minket!

Hasonló tartalmak

Monumentális, vakítóan fehér buddhista emlék a zalai dombok között, a Keszthely környéki kirándulások kihagyhatatlan célpontja.

A bámulatos Szent György-hegy déli oldalán, szőlőbirtokok között álló, barokk stílusú kápolnát 1760 körül építtette a lengyeltóti Lengyel család.