Kőröshegyi völgyhíd

A Balaton déli partjával párhuzamosan futó Kőröshegyi Völgyhíd, az M7-es autópálya viaduktja, jelenleg Magyarország leghosszabb hídja.

A Kőröshegyi völgyhíd a Somogy megyei Zamárdi és Balatonszárszó között fekszik, Kőröshegy déli szomszédságában. 2007-ben átadott híd, 872 méter ezáltal a leghosszabb híd , legmagasabb pontja a terepszinttől 88 méter, szélessége meghaladja a 23 métert.

Kőröshegyi völgyhíd

Fotó: Kószó András (www.airvideo.hu)

A híd és a pálya szerkezetét mindkét végéről indítva, egyszerre építették: különleges technikai érdekessége, hogy 2-2 pillér kúszózsalus technológiával, toronydarus kiszolgálással, a felszerkezet pedig két támaszon átívelő acél segédhídszerkezeten függő zsalukocsikkal, szabadbetonozásos technológiával készült.

A Kőröshegyi Völgyhíd további különlegessége, hogy a hatalmas pillérek belseje üreges. Két pillérbe liftet is építettek, ezekre a hídvizsgálatok miatt van szükség. A hídpályáról lefolyó csapadékvizet egy külön e célra készített tározóba vezetik, ahonnan tisztítás után kerül a Kőröshegyi-Séd patakba, majd onnan  a Balatonba.

Forrás: https://koroshegy.hu/

Videó (YouTube): Mihály Gózon - Kőröshegy - Völgyhíd

Galéria:

Fotó: Kószó András (www.airvideo.hu)

Megosztom Facebookon

Ez is érdekelhet:

Kövess minket!

Hasonló tartalmak

Szeretnéd látni a valódi magyar pusztát, ami még Petőfi Sándort is megihlette? Irány a Kiskunsági Nemzeti Parkban található Bugacpuszta!

A festői szépségű Lillafüred a Bükk keleti szélén, Miskolc városától 15 km-re található. A romantikus, vadregényes hangulatot számos látnivaló fokozza, köztük a csodás Hámori-tó és a Palotaszálló.