Lengyel-kápolna, Szent György-hegy

A bámulatos Szent György-hegy déli oldalán, szőlőbirtokok között álló, barokk stílusú kápolnát 1760 körül építtette a lengyeltóti Lengyel család.

Hegymagas község Balaton-felvidék nyugati felében, a Tapolcai-medence területén található, a Szent György-hegy délnyugati lábánál, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén.

A település élete szervesen kapcsolódik össze a heggyel. Fejlődése a mezőgazdaság fejlődésével indult meg erőteljesen. Fő profiluk a szőlőtermesztés és az állattenyésztés volt. Ma már a 251 főt számláló kis község mindjobban bekapcsolódik az idegenforgalomba.

A 18. században a földbirtokos a római katolikus, előkelő nemesi lengyeltóti Lengyel család volt; a szigligeti földbirtokos báró Lengyel Gáspár (17341804) kápolnát építtetett a hegy oldalán. Halála után özvegye, báró Lengyel Gáspárné gróf Pongrácz Erzsébet és leányai örököltek kúriát és a hegyoldali Lengyel-kápolnát Szent György-hegyen.

A hegy déli oldalán, szőlőbirtokok között álló kápolnát 1760 körül építtette a lengyeltóti Lengyel család, melyet Szűz Mária tiszteletére avattak. Nevezetes a fából faragott barokk-rokokó oltára, mely felett Szent IstvánSzent László és Szűz Mária szobrai láthatók. A szószék faragványai a négy evangelistát ábrázolják. A templomban rokokó tölgyfa padok állnak kb. 30 fős befogadóképességgel.

A homlokzati évszámfelirat későbbi bővítésről árulkodik: a tornyot 1880-ban építették. A torony kőfülkéiben Szent György lovas kőszobra, felette Szent Imre szobra, a széleken Szent István és Szent László, az oromfal torony melletti fülkéiben pedig többek között Szent Péter és Szent Pál szobra áll. Az összes szobor homokkőből készült.

Ha erre jártok, nem érdemes kihagyni a Tapolcai-medence egyik legszebb nevezetességét, az oszlopos elválású, 20-25 méter magasságú bazalttorgonákat sem.

Lengyel kápolna Facebook oldalát ide kattintva érhetik el.

Forrás: Wikipédia

Galéria:

Fotó: Márton Ede

Megosztom Facebookon

Ez is érdekelhet:

Kövess minket!

Hasonló tartalmak

A páratlan szépségű Szalajka-völgyben található Szilvásvárad lenyűgöző természeti adottságokkal rendelkezik. A látnivalók kimeríthetetlen sokaságát kínálja a pihenni, túrázni, felfedezni vágyóknak.

Sárospataki járásban, Hercegkút délkeleti részén található a közel nyolcvan pincéből álló 4 emeletes, riolitba vájt Gombos-hegyi pincesor.