Lillafüred, Miskolc gyöngyszeme

A festői szépségű Lillafüred a Bükk keleti szélén, Miskolc városától 15 km-re található. A romantikus, vadregényes hangulatot számos látnivaló fokozza, köztük a csodás Hámori-tó és a Palotaszálló.

Lillafüred település Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található, közigazgatási szempontból Miskolc része, földrajzilag a Szinva patak völgyében fekszik.
Turisztikai jelentősége kiemelkedő, hiszen az ország egyik legjobb adottságokkal büszkélkedő hegyvidéki üdülőhelye, számos látnivalóval, gyönyörű tájakkal.
Nem csak a túrázók, hegymászók, kirándulás szerelmeseinek egyik kedvelt célpontja, de a vadászok körében is nagy népszerűségnek örvend.

Lillafüred

Fotó: Illési János (airpixel.hu)

Lillafüred a nevét Gróf Bethlen András unokahúgáról, Vay Erzsébetről kapta, akinek a beceneve Lilla volt. Bethlen az 1890-es évek elején határozta el, hogy kormányüdülőt épített a Hámori-tó közelébe.

Lillafüred

Fotó: Illési János (airpixel.hu)

Lillafüred látnivalók:

 • Hámori tó

  A Hámori-tó a Garadna völgyében, a Szinva patak mésztufagátjának duzzasztó hatása miatt keletkezett. A tavat 14 állandó és 11 időszaki forrás táplálja. A tó másfél kilométer hosszú, helyenként meglehetősen mély. A tavon nyáron csónakázásra és vízibiciklizésre van lehetőség.

 • Palota szálló

  A hely szimbóluma Hámori-tó fölé épült, elegáns, 4 csillagos szálloda. A szállóból páratlan kilátás nyílik a Szinva patak völgyére és a Hámori-tóra.

 • Függőkert és vízesés

  A szálló alatt egy teraszos sétányrendszer fekszik. Itt található az Anna-mésztufabarlang, a József Attila-szobor, és Magyarország legmagasabb (20 méteres) vízesése, Magyarország legmagasabb vízesése. A függőkert alján kőhídon át Hámor faluba sétálhatunk.

 • Lillafüredi barlangok

  A Palota-szállótól nem messze található három barlang mindegyikének van valami jellegzetessége. Az Anna-mésztufabarlang mészkövei növényi mintákat őriznek, kialakulása miatt világritkaság. Az István-barlang a környék legnagyobb cseppkőbarlangja, egyes termeiben légzőszervi betegeket gyógyítanak. A Szeleta-barlang Lillafüredről egy meredek emelkedőn közelíthető meg. Feltárása alatt több százezer éves pattintott kőeszközöket találtak.

 • Erdei kisvasút

  Az erdészet épített 1920-tól kisvasutat, elsősorban teherszállítási céllal. A jelenleg már turisztikai célokra használt kisvasút indulási állomása Miskolcon, a Kilián városrészben van, és Garadnáig közlekedik, télen fűtött kocsikkal.

Galéria:

Fotó: Illési János (airpixel.hu)

Megosztom Facebookon

Ez is érdekelhet:

Kövess minket!

Hasonló tartalmak

A XVIII. század végén épült, Túristvándiban található vízimalom a Felső-Tisza vidék büszkesége, egész Közép-Európában ritkaságnak tekinthető.

A páratlan szépségű Szalajka-völgyben található Szilvásvárad lenyűgöző természeti adottságokkal rendelkezik. A látnivalók kimeríthetetlen sokaságát kínálja a pihenni, túrázni, felfedezni vágyóknak.