Ösküi kerektemplom – Rotunda

A Bakony lábánál, Várpalota és Veszprém között bújik meg egy kedves kis falu, Öskü, melynek egyik sziklás dombját koronázza és teszi igazán különlegessé hangulatos, kerek alakú templom.

Öskü település neve, középkori formájában Őskő, összetett név. A műemléki védelem alatt álló ösküi kerektemplom templom feltehetőleg a 11-12. században épült, román stílusban.

Eredetéről sokáig megoszlottak az elképzelések, sok kalandos legenda született. Sokan azt gondolták, hogy egy római őrtorony állt a helyén, más elképzelések szerint az épület az egykor Öskün állt Újlaky-kastély öregtornya lehetett, valamint vannak akik szerint egy török időkből származó mecset lenne. 

Építésének feltehetőleg valódi oka Szent István király egyik ismert egyházi rendelete lehetett, amely kiadta, hogy minden 10 falunak kellett építenie egy templomot.

Ösküi kerektemplom

Fotó: Márton Ede

A helyreállításhoz kapcsolódó fölmérés során derült ki, hogy a templom hajója nem kör alakú, hanem ovális (átmérője csaknem 7 m), eredetileg kúp alakú lehetett a teteje. A szentélyének belső íve eredetileg patkó alakú volt, nem pedig nyújtott félköríves. Bejárata régebben is a jelenlegi helyén volt, de az ajtónyílás eredeti formája nem rekonstruálható. A déli oldalra nyílik két romanikus résablak, nyugatra egy kis körablak.

A templom előzetes bejelentkezéssel látogatható. 
Bejelentkezés: Nemes Ferenc: +36 20 563 9115

Forrás: Wikipédia

Galéria:

Fotó: Márton Ede

Megosztom Facebookon

Ez is érdekelhet:

Kövess minket!

Hasonló tartalmak

Hollandi-ház - Dég

Fejér megyében, Dég községben, hazánk egyik legnagyobb angolkertjében található a mesebeli Hollandi-ház. A csodás épületet a Festetics-kastély angolparkjában álló tavának kis szigetén találjuk.

Bélapátfalva

Heves megyében, Egertől északra fekszik a csodás Bélapátfalva. A Bélkő-hegy kétmillió éves sziklái magasodnak a festői kisváros felé. Ismerd meg Te is a ciszterci apátság kultúrtörténeti emlékeit és kapcsolódj ki a Lak-völgyi tó partjánál!