Rudabányai bányató

A Rudabányai bányató 60 métert megközelítő mélységével Magyarország legmélyebb állóvize. Az egykori külszíni vasércbánya, türkiz színével geológiai különlegességnek számít.
Rudabánya egyik legcsodálatosabb nevezetessége a volt külszíni vasércbánya utolsó munkahelyén, a Vilmos és az Andrássy II. bányarész találkozásánál keletkezett bányató. Eleinte egy nagyobb és egy kisebb állóvíz jött létre, majd a vízszint emelkedésével a két tó egyesült, és elérte mai, nagyjából állandósult kiterjedését.  Hosszát kb. 300, átlagos szélességét kb. 80 méterre tehetjük. Legnagyob mélysége megközelíti a 60 métert, s ezzel hazánk jelenlegi legmélyebb állóvize!
 
A külszíni bányaművelés után visszamaradt meredek sziklafalak és omlások határolják, melyeket fokozatosan elborított a növényzet. Főként akác- , nyár-, nyír- és fenyőfák, valamint különféle cserjék tudtak megkapaszkodni a sovány talajon, de ahol vastagabb a földréteg, tölgyesek is kialakultak. A kékeszöld víztükör a szürke, barna, sárga és vörös sziklákkal és a zöld növényzettel festői kép tárul a szemünk elé. 
Rudabányai bányató

Fotó: Márton Ede

Az üledékes kőzetrétegekben 10 millió éves maradványokat fedeztek fel a kutatók, valamint az egykor itt élt állatok mellett az ember és a jelenkori emberszabású majmok közös ősének számító Rudapithecus hungaricus állkapocstöredéke is innen került elő.
 

A tóban fürödni a hideg és hirtelen mélyülő víz, valamint a felszín alatt rejtőzködő sziklák miatt tilos és életveszélyes

A magántulajdonban van, megtekintése csak úgy lehetséges ha előre jelezzük látogatási szándékunkat a rudabányai múzeum felé. A múzeum rendelkezik egyedül a tulajdonostól kapott állandó engedéllyel, amivel a tó és a volt külszíni bánya megtekinthető.

További információk, forrás: http://www.rudabanya.hu

Videó (YouTube): Keresztesi László - Rudabányai-bányató #129

Galéria:

Fotó: Márton Ede

Megosztom Facebookon

Ez is érdekelhet:

Kövess minket!

Hasonló tartalmak

A Balaton déli partjával párhuzamosan futó Kőröshegyi Völgyhíd, az M7-es autópálya viaduktja, jelenleg Magyarország leghosszabb hídja.

A Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet védett természeti területén belül, az ezer éves Bencés Főapátság vonzásában, a monostort övező parkerdőben áll a lombkorona csodás tanösvény.