Sipovics Tengerszem

A Szalajka-völgy több csodálatos kincset is rejt magában, melyek közül az egyik legnépszerűbb a Felső-tó, más néven a Sipovics Tengerszem.

ASzalajka-forrásközelében található Felső-tó, melyet a köznyelv csak Sipovics Tengerszemként ismer tökéletes döntés a túrázók számára, mivel több túraútvonal is található a környéken. Kitűnő választás azok számára is, akik egy kis nyugalomra vágynak és csak gyönyörködnének a természet szépségében. A tó érdekessége, hogy különleges türkizkékes színvilága van, valamint tükörsima vízfelülete van, amivel egyedi látványt nyújt. 

A Sipovics tengerszem a Szalajka-patak több helyen való felduzzasztásának köszönhetően jött létre, így kiváló hőmérsékletű vizet tudtak kialakítani a pisztrángtenyésztés érdekében. 

Sipovics Tengerszem

Fotó: Bechtold Álmos

Megközelíthető Szilvásváradról kisvonattal, és a Szalajka-völgyön át gyalogosan egyaránt. Az utóbbi években többszöri felújításon is keresztül ment a kirándulóhely, ezért akadálymentesen is használható, babakocsival érkezők is kényelmesen sétálhatnak. 

Sipovics Tengerszem

Fotó: Bechtold Álmos

Hozzá kell tennünk, hogy a tó nem tekinthető igazi tengerszemnek, ugyanis a tengerszemek a magashegységekben fordulnak elő, ahol gleccserek táplálják vizüket.

Galéria:

Fotó: Bechtold Álmos

Megosztom Facebookon

Ez is érdekelhet:

Kövess minket!

Hasonló tartalmak

Mórahalom, Bivalyrezervátum

A dél-alföldi régió első bivalyrezervátumát 2008-ban hozták létre. A bivalyrezervátum a Mórahalom - Röszke közötti úton Mórahalomtól 5 km-re található. A terület mellett elhelyezett magaslesről az egész táj belátható.

Margitszigeti Zenélő Szökőkút

Újra muzsikál a Margitsziget zenélő szökőkútja, a zenei blokkokat ráadásul mesés fényjáték és vízfüggönyre vetülő filmek színesítik.