Sipovics Tengerszem

A Szalajka-völgy több csodálatos kincset is rejt magában, melyek közül az egyik legnépszerűbb a Felső-tó, más néven a Sipovics Tengerszem.

ASzalajka-forrásközelében található Felső-tó, melyet a köznyelv csak Sipovics Tengerszemként ismer tökéletes döntés a túrázók számára, mivel több túraútvonal is található a környéken. Kitűnő választás azok számára is, akik egy kis nyugalomra vágynak és csak gyönyörködnének a természet szépségében. A tó érdekessége, hogy különleges türkizkékes színvilága van, valamint tükörsima vízfelülete van, amivel egyedi látványt nyújt. 

A Sipovics tengerszem a Szalajka-patak több helyen való felduzzasztásának köszönhetően jött létre, így kiváló hőmérsékletű vizet tudtak kialakítani a pisztrángtenyésztés érdekében. 

Sipovics Tengerszem

Fotó: Bechtold Álmos

Megközelíthető Szilvásváradról kisvonattal, és a Szalajka-völgyön át gyalogosan egyaránt. Az utóbbi években többszöri felújításon is keresztül ment a kirándulóhely, ezért akadálymentesen is használható, babakocsival érkezők is kényelmesen sétálhatnak. 

Sipovics Tengerszem

Fotó: Bechtold Álmos

Hozzá kell tennünk, hogy a tó nem tekinthető igazi tengerszemnek, ugyanis a tengerszemek a magashegységekben fordulnak elő, ahol gleccserek táplálják vizüket.

Galéria:

Fotó: Bechtold Álmos

Megosztom Facebookon

Ez is érdekelhet:

Kövess minket!

Hasonló tartalmak

A tél beköszöntével szívünk megtelik örömteli várakozással, és megkezdődik a lelki készülődés a karácsonyi ünnepekre. Erre remek ráhangolódást nyújtanak a karácsonyi vásárok, amelyek díszkivilágítással, téli finomságok illatával, kellemes zenével és míves ajándéktárgyakkal melengetik meg a látogatók szívét. Lássuk, hogy Magyarországon melyik az az öt varázslatos adventi vásár, ahová mindenképp érdemes ellátogatnod!

A festői szépségű Zagyva-völgyben, Tar község határában találjuk hazánk egyik nem mindennapi érdekességét, a Kőrösi Csoma Sándor Emlékparkot és az itt emelt Béke-sztúpát.