Somlyó-hegyi kilátó – Alsóörs

Az Alsóörson álló, 17,5 méter magas Somlyó-hegyi kilátót megéri megmászni, hiszen fentről az egyik legszebb balatoni körpanorámában lehet részünk.

Felsőörs irányába, az Alsóörs táblát 50 méterrel elhagyva jobbkézre található a kilátóhoz vezető erdei ösvény. A kilátóhoz vezető úton (kék háromszög jelzés) fapadokkal, asztalokkal, hangulatos pihenőhely várja a kirándulókat.

A település fölött található Somlyó-hegyen már korábban is állt egy háromszintes, egyszerű kilátó, amit az idő vasfoga teljesen tönkretett, ezért a helyiek jobbnak látták az alapoktól felújítani az épületet. Így épült meg 2015-ben a jelenleg is látható, szerkezetileg és formailag is kiváló, hatszög alaprajzú, sátortetős fenyőfa építmény. A vörös színű kőalapzaton álló, 17,5 méter magas kilátóba pár lépcsőfok megtétele után juthatunk fel.

A Somlyó-hegyi kilátó legfelső szintjéről látható a Balaton keleti medencéje, a Tihanyi-félsziget és a közeli települések mint Alsóörs, Lovas és Csopak.

Somlyó-hegyi kilátó

Fotó: Illési János (airpixel.hu)

Az autóval érkezők számára ingyenes parkolási lehetőség érhető el a hegy lábánál található utcáknál vagy a temetőnél.

Galéria:

Fotó: Illési János (airpixel.hu)

Megosztom Facebookon

Ez is érdekelhet:

Kövess minket!

Hasonló tartalmak

A zsámbéki romtemplom, másnéven Premontrei kolostor hazánk kevés, szép állapotban megmaradt középkori műemlékének egyike. Tapasztald meg Te is páratlan atmoszféráját és romjaiban is lenyűgöző építészeti tökéletességét!

A Kolodko-szobrok Budapesten (továbbá Veszprémben és Tihanyban is) színt visznek a város utcáira, kellemes meglepetést okoznak a figyelmes járókelőknek. Kolodko Mihály miniszobrai mindenképpen megérdemlik a hosszabb pillantásokat és akár a célzott túrákat is.