Somlyó-hegyi kilátó – Alsóörs

Az Alsóörson álló, 17,5 méter magas Somlyó-hegyi kilátót megéri megmászni, hiszen fentről az egyik legszebb balatoni körpanorámában lehet részünk.

Felsőörs irányába, az Alsóörs táblát 50 méterrel elhagyva jobbkézre található a kilátóhoz vezető erdei ösvény. A kilátóhoz vezető úton (kék háromszög jelzés) fapadokkal, asztalokkal, hangulatos pihenőhely várja a kirándulókat.

A település fölött található Somlyó-hegyen már korábban is állt egy háromszintes, egyszerű kilátó, amit az idő vasfoga teljesen tönkretett, ezért a helyiek jobbnak látták az alapoktól felújítani az épületet. Így épült meg 2015-ben a jelenleg is látható, szerkezetileg és formailag is kiváló, hatszög alaprajzú, sátortetős fenyőfa építmény. A vörös színű kőalapzaton álló, 17,5 méter magas kilátóba pár lépcsőfok megtétele után juthatunk fel.

A Somlyó-hegyi kilátó legfelső szintjéről látható a Balaton keleti medencéje, a Tihanyi-félsziget és a közeli települések mint Alsóörs, Lovas és Csopak.

Somlyó-hegyi kilátó

Fotó: Illési János (airpixel.hu)

Az autóval érkezők számára ingyenes parkolási lehetőség érhető el a hegy lábánál található utcáknál vagy a temetőnél.

Galéria:

Fotó: Illési János (airpixel.hu)

Megosztom Facebookon

Ez is érdekelhet:

Kövess minket!

Hasonló tartalmak

Kányavári-híd

A Kis-Balaton csodaszép, természeti kincsekben gazdag helye a Kányavári-sziget, melyet a már szimbólumává vált fahídon keresztül sétálva érthetünk el.

oskui-kerektemplom

A Bakony lábánál, Várpalota és Veszprém között bújik meg egy kedves kis falu, Öskü, melynek egyik sziklás dombját koronázza és teszi igazán különlegessé hangulatos, kerek alakú templom.