Szilvásvárad – Otthon a természetben

A páratlan szépségű Szalajka-völgyben található Szilvásvárad lenyűgöző természeti adottságokkal rendelkezik. A látnivalók kimeríthetetlen sokaságát kínálja a pihenni, túrázni, felfedezni vágyóknak.

Szilvásvárad település Heves megyében, a Bükk hegység nyugati oldalán, Egertől 30 km távolságra fekszik, Bélapátfalva kistérségéhez tartozik. Szalajka-völgy a csörgedező patakok, források vízesések, kisebb és nagyobb tavak mesébe illő világa.

Az alábbiakban összeszedtük azokat a látnivalókat, amiket nem érdemes kihagyni, ha a Szalajka-völgyben járunk.

Fátyol-vízesés

A Szalajka-völgy legcsodásabb és legkedveltebb helye a Fátyol-vízesés. A 17 lépcsőből álló, 17 méter hosszú mésztufagátas vízesés természetvédelmi értéket képvisel, melyet gátak, tetaráták rendszere alkot. Mindezt patakokra jellemző mészkiválás hozta létre, amely karsztforrásokból ered. Létrejöttét és a mai kinézetét tekintve is egyedülálló Magyarországon.

Fátyol-vízesés

Fotó: www.szilvasvarad.hu

Szikla-forrás

Szalajka-völgy jobb oldalán a 2-3 méterig járható barlangjáraton lép a felszínre. A Fátyol-vízeséstől nem messze található. A lehulló csapadék az agyagpalából álló vízgyűjtőn a felszínen folyik le, míg a kibukkanó mészkősávhoz ér. A mészkő a ráfutó vizeket elnyeli és a mélyben a forráshoz vezeti. A Bükk hegység egyik legnagyobb vízhozamú karsztforrása. Ritka és gyönyörű természeti jelenség, ahogy a forrás kristálytiszta vize a barlangjáraton keresztül a felszínre tör. 

Szikla-forrás

Fotó: www.szilvasvarad.hu

Millenniumi kilátó

2000. augusztus 20-ra, Szent István napjára készült Millenniumi Kilátó méretével és páratlan szépségű faszerkezetével uralkodik a környező hegycsúcsok felett, mintha figyelné és vigyázná e festői vidéket. A kilátó 20 méter magasan lévő teraszáról lenyűgöző látványt nyújt a Bükk minden évszakban más-más színben pompázó domborzata, a patak-völgyek, erdők rajzolata, a 13 hegyvidéki falu háztetői. Ha szerencsénk van, tiszta, napos időben a távoli Tátra hegycsúcsai is láthatóak. Megközelíthető gyalogosan a Millenniumi Tanösvény sétaútján keresztül, vagy autóval a Bükk-fennsík felé vezető úton, a Kalapati (Millenniumi) Kilátó parkolójától, mindössze kétszáz méteres sétaúton.

Belépőjegyek ára helyszínen:
– Teljes árú jegy: 500 Ft/fő
– Kedvezményes jegy (gyermek, nyugdíjas (65 év felett) és pedagógus): 400 Ft/fő
– Csoportos felnőtt jegy (20 fő felett): 400 Ft/fő
– Csoportos kedvezményes jegy (20 fő felett): 350 Ft/fő

Szilvásvárad

Fotó: Illési János (airpixel.hu)

Szilvásváradi Állami Erdei Vasút (kisvasút)

A Szalajka-völgy bejáratánál lévő Fatelep állomásról indul. A vonal hossza közel 5 km, a végállomás pedig a Gloriett-tisztás. A Márkus Ágoston egri mérnök tervei alapján megépített keskeny nyomtávú, gőzüzemű erdei vasút 1908-ban kezdte meg működését. 1910-ben lovag Wessely Károly adta őrgróf Pallavicini Alfonz Károlynak, aki a második világháborúig üzemeltette. A harmincas években, majdnem 30 km hosszan, főleg a faanyag, és mészkő szállítására használták. A hatvanas évek végétől az árufuvarozás egyre inkább háttérbe szorult, a turizmus fellendülésével pedig a személyi forgalom lett a meghatározó. Évente megközelítőleg 200 ezer turistát szállítanak a szerelvények.

Szilvásvárad kisvasút

Fotó: www.szilvasvarad.hu

Istállós-kői-barlang

Az Istállós-kői-barlang a Bükk-hegység második legmagasabb csúcsának oldalában, 609 méteres magasságban nyílik. Gyalogosan a Gloriette-tisztásról közelíthető meg szerpentinszerűen kialakított, meredek gyalogösvényen. A régészeti jelentőségű barlang háromszög keresztmetszetű, 45 méter mély, 9-10 méter széles. Nevét onnan köszönheti, hogy régebben hosszú ideig istállóként funkcionált.

istállóskői barlang

Fotó: www.szilvasvarad.hu

További infók, forrás: www.szilvasvarad.hu

Galéria:

Fotó: Illési János (airpixel.hu)

Videó (YouTube): Snapshots And Blues,Rock Music - Szalajka-völgy,Szilvásvárad

Megosztom Facebookon

Ez is érdekelhet:

Kövess minket!

Hasonló tartalmak

A Bory-vár hazánk egyik legkülönlegesebb épületcsoportja, melyet Bory Jenő székesfehérvári szobrászművész nagyrészt egymaga épített évtizedeken át, emléket állítva a hitvesi szeretetnek és művészi álmainak.

A festői szépségű Lillafüred a Bükk keleti szélén, Miskolc városától 15 km-re található. A romantikus, vadregényes hangulatot számos látnivaló fokozza, köztük a csodás Hámori-tó és a Palotaszálló.