Tifliso – Grúz étterem

A Tifliso Grúz Étterem a sok hozzávalóval készülő, egyedi kaukázusi konyhát hozza el hazánkba. Aki sosem hallotta még a khinkali, a hachapuri és a chacha neveket, tegyen egy próbát! Egy kóstoló, és garantáltan emlékezni fog rájuk.

Manapság, mikor egy thai vagy egy mexikói menü már nem egzotikum, hanem a mindennapok része, a grúz konyhát még mindig egyfajta titokzatos légkör lengi körül.  Pedig a kiváló éghajlati adottságokkal rendelkező, változatos termőterületekkel (hegyvidékkel, folyóvölgyekkel, tengerparttal) bíró ország a történelem folyamán mindig is a gasztronómia egy magas fokozatát képviselte. A budapesti Ráday utcában található Tifliso ezt az igényességet kívánja megosztani velünk.

Tifliso Grúz Étterem

Fotó: https://tifliszo.hu/hu

A Tifliso a hazánkban kevésbé ismert grúz kultúrának azt az alapvetését közvetíti, hogy az étkezés ünnep. Meghitt, családi esemény, egy vendég érkezése pedig különös szerencsét jelent. Az étterem  is az otthonosság érzését igyekszik nyújtani, az üzemeltetők célja, hogy a vendég úgy érezze magát, mintha csak a saját asztalánál ülne.

Ha az éhes látogató megérkezik, érdemes először az előételek közül rendelnie. A legjobb választást talán a hachapuri jelenti, a kelt tésztából sütött kenyércsónak. Legnépszerűbb verzióját tojással és a sulguni nevű, jellegzetes sajttal készítik. Vigyázat, a hachapuri fogyasztásának csak egyféle elfogadott módja van! A kenyér sarkát le kell törni, összekeverni vele a tojást és a tölteléket, majd kimártogatni.

Tifliszo Grúz Étterem

Fotó: Flickr.com

A főételek bőséges választéka számtalan friss fűszerrel és gyógynövénnyel készül, melyek egyenesen Grúziából érkeznek. A képzett séfek régi, családi recepteket követve állítják össze például a hagyományos marhahúslevest, vagy a különféle töltelékeket tartalmazó, khinkali nevű tésztabatyukat. 

Tifliso Grúz Étterem

Fotó: Flickr.com

És hogy mi legyen a desszert? Ha a vendég kevésbé édesszájú, kiváló választást jelenthet a grúz sajttál. 

Amennyiben inkább egy igazán tartalmas, keleties édességre vágyunk, rendeljünk sáfrányos krémmel és dióval töltött Napóleon süteményt, esetleg mézzel és vaníliakrémmel készült finomságot. 

Egy igényes étkezés természetesen elképzelhetetlen megfelelő ital nélkül. Márpedig a Tifliso borainál megfelelőbbet keresve sem találunk. A több, mint nyolcezer éves szőlőkultúrával rendelkező Grúziát a Föld első bortermelő országának tartják, némelyik szőlőfajta kizárólag az országban terem. Grúz borokból az étterem széles választékot kínál, illetve a chacha nevű, hagyományos törkölypárlatot is érdemes megkóstolni.

Tifliso Grúz Étterem

Fotó: https://tifliszo.hu/hu

További információkért keressétek fel a Tifliso weboldalát:

https://tifliszo.hu/hu

Galéria:

Fotók: A Tifliso honlapja és Flickr.com

Megosztom Facebookon

Ez is érdekelhet:

Kövess minket!

Hasonló tartalmak

A pikáns, enyhén csípős és extra csípős ételek szerelmeseinek minden álmát felülmúlja a Budapest szívében elhelyezkedő mexikói étteremlánc, az Arriba Taqueria. Az étteremben megtaláljuk a mexikói konyha sajátosságait, valamint a mexikói street food és a dél-nyugat amerikai konyha specialitásait is megkóstolhatjuk.

A Béchamel Budapest a brunch egy újabb, franciás hangulatú intézménye az Akácfa utcában. Az egész napos reggelik élményét a finom péksütemények és a tartalmas, tojásos fogások garantálják.