Manapság, mikor egy thai vagy egy mexikói menü már nem egzotikum, hanem a mindennapok része, a grúz konyhát még mindig egyfajta titokzatos légkör lengi körül. Pedig a kiváló éghajlati adottságokkal rendelkező, változatos termőterületekkel (hegyvidékkel, folyóvölgyekkel, tengerparttal) bíró ország a történelem folyamán mindig is a gasztronómia egy magas fokozatát képviselte. A budapesti Ráday utcában található Tifliso ezt az igényességet kívánja megosztani velünk.

Fotó: https://tifliszo.hu/hu
A Tifliso a hazánkban kevésbé ismert grúz kultúrának azt az alapvetését közvetíti, hogy az étkezés ünnep. Meghitt, családi esemény, egy vendég érkezése pedig különös szerencsét jelent. Az étterem is az otthonosság érzését igyekszik nyújtani, az üzemeltetők célja, hogy a vendég úgy érezze magát, mintha csak a saját asztalánál ülne.
Ha az éhes látogató megérkezik, érdemes először az előételek közül rendelnie. A legjobb választást talán a hachapuri jelenti, a kelt tésztából sütött kenyércsónak. Legnépszerűbb verzióját tojással és a sulguni nevű, jellegzetes sajttal készítik. Vigyázat, a hachapuri fogyasztásának csak egyféle elfogadott módja van! A kenyér sarkát le kell törni, összekeverni vele a tojást és a tölteléket, majd kimártogatni.

Fotó: Flickr.com
A főételek bőséges választéka számtalan friss fűszerrel és gyógynövénnyel készül, melyek egyenesen Grúziából érkeznek. A képzett séfek régi, családi recepteket követve állítják össze például a hagyományos marhahúslevest, vagy a különféle töltelékeket tartalmazó, khinkali nevű tésztabatyukat.

Fotó: Flickr.com
És hogy mi legyen a desszert? Ha a vendég kevésbé édesszájú, kiváló választást jelenthet a grúz sajttál.
Amennyiben inkább egy igazán tartalmas, keleties édességre vágyunk, rendeljünk sáfrányos krémmel és dióval töltött Napóleon süteményt, esetleg mézzel és vaníliakrémmel készült finomságot.
Egy igényes étkezés természetesen elképzelhetetlen megfelelő ital nélkül. Márpedig a Tifliso borainál megfelelőbbet keresve sem találunk. A több, mint nyolcezer éves szőlőkultúrával rendelkező Grúziát a Föld első bortermelő országának tartják, némelyik szőlőfajta kizárólag az országban terem. Grúz borokból az étterem széles választékot kínál, illetve a chacha nevű, hagyományos törkölypárlatot is érdemes megkóstolni.

Fotó: https://tifliszo.hu/hu
További információkért keressétek fel a Tifliso weboldalát:
Galéria:






