Túristvándi vízimalom

A XVIII. század végén épült, Túristvándiban található vízimalom a Felső-Tisza vidék büszkesége, egész Közép-Európában ritkaságnak tekinthető.

túristvándi vízimalom a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Túristvándiban található, a Túr egyik ágán (Öreg-Túr). A műemlék, még működőképes vízimalom ma múzeumként funkcionál és egész évben látogatható.

A malmot 1315-ben említik először a Kölcsei-Kende-család levéltári feljegyzései, de lehetséges, hogy már előbb is létezett egy korábbi építmény a helyén. A ma is működő malom a Mária Terézia korabeli 1752-es írásos emlékekhez köthető.

Az eredeti kétszintes épület népies stílusban épült, 11 ablakkal, három erkéllyel, melyekről jó kilátás nyílik a folyóra. Az épület északi és nyugati oldala a partoldalba épült, de nagy részét a cölöpök tartják. Az épület déli, folyó felőli oldalán kapott helyet a három, Közép-Európában ritkaságnak számító, nagyméretű, alulcsapós vízkerék. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb korabeli vízimalommal ellentétben itt a víz nem felül folyik a lapátokra, hanem a folyó sodrása alulról hajtja meg a kerekeket.

Túristvándi Vízimalom

Fotó: Kovács Lajos (kovacsdronevideo.hu, Instagram: @kovacsphoto_kp_studio)

A malom működése általában úgy nézett ki, hogy először a molnár a duzzasztózsilip reteszelő deszkáit, az úgy nevezett „tiltókat” felhúzta és rögzítette. Ekkor a víz a vízláda csatornáiba ömlött és mozgásba hozta a lapátkerekeket. Amikor ez megtörtént a molnár a malomtérben ellenőrizte, hogy beindult-e minden berendezés, beállította hengereket. Ezt követően lehetett csak megkezdeni a gabona felöntését.
Az első lépés az volt, hogy a garatba öntött gabonát egy faházas serleges felvonó a tisztítóberendezéshez szállította, amely egy szitarendszer volt. Ezt követően a gabonát egy másik felvonó a henger garatjához szállította, ahol a szemeket megnedvesítették, hogy a héj ne törjön bele a lisztbe. Ezután engedték a gabonát a hengerre, mely elvégezte az aprítást. A hengerről egy újabb felvonó vitte a darát a hasábszitákra, ahol a héj elválasztásra került. A darát egy felvonó továbbította az őrlőhenger garatjához. Ha elegendő dara gyűlt össze, akkor ráengedték a hengerre és úgy nevezett „nulláslisztté” őrölték. A korszerű felvonós rendszer előnye az volt, hogy a molnárnak nem kellett nehéz zsákokat cipelnie fel-le a szintek között.

Túristvándi Vízimalom

Fotó: Kovács Lajos (kovacsdronevideo.hu, Instagram: @kovacsphoto_kp_studio)

A fentiekhez hozzátartozik az is, hogy a malom szerkezete ma is alkalmas őrlésre, köszönhető az alapos felújításnak. Az épületben megtekinthető egy izgalmas kiállítás is, melyben a vízimalom történetével, működésével ismerkedhetnek meg a vendégek.

Forrás: Wikipédia

Galéria:

Fotó: Kovács Lajos (kovacsdronevideo.hu, Instagram: @kovacsphoto_kp_studio, Facebook: Kovacs Drone Video)

Megosztom Facebookon

Ez is érdekelhet:

Kövess minket!

Hasonló tartalmak

Az Alsóörson álló, 17,5 méter magas Somlyó-hegyi kilátót megéri megmászni, hiszen fentről az egyik legszebb balatoni körpanorámában lehet részünk.

A XVIII. század végén épült, Túristvándiban található vízimalom a Felső-Tisza vidék büszkesége, egész Közép-Európában ritkaságnak tekinthető.