Zsámbéki Romptemplom

A zsámbéki romtemplom, másnéven Premontrei kolostor hazánk kevés, szép állapotban megmaradt középkori műemlékének egyike. Tapasztald meg Te is páratlan atmoszféráját és romjaiban is lenyűgöző építészeti tökéletességét!

Zsámbék egyedülálló látványossága, a XIII. századi premontrei templom maradványa.

A késő román, korai gótikus stílusban épült három hajós bazilika 1763-ban rongálódott meg egy földrengés következtében. A romjaiban is gyönyörű épület messze földről vonzza ide a látogatókat, akik ide érkezve a templom melleti, egykori kolostor romjaiban kialakított kőtárat is megtekinthetik.

Zsámbéki romtemplom

Fotó: Kovács Lajos (www.kovacsdronevideo.hu, Instagram: @kovacsphoto_kp_studio, Facebook: Kovacs Drone Video)

Az 1050-es évek környékén már állt itt egy kőtemplom, majd mikor III. Béla király eladományozta Zsámbék települését, akkori tulajdonosa 1220 körül felépítette a római stílusú bazilikát és a hozzá tartozó premontrei kolostort. Miután a templom építője elhunyt, szerzetesi közösségek éltek benne egészen a 15. századig, mikor a kolostor leégett. Nem sokkal később, Mátyás király a pálosokra bízta az épületet, akik gótikus stílusban felújították azt.

Zsámbéki romtemplom

Fotó: Kovács Lajos (www.kovacsdronevideo.hu, Instagram: @kovacsphoto_kp_studio, Facebook: Kovacs Drone Video)

1541-ben a pálosoknak elkellett hagyni az épületet a térség török kézre kerülése miatt, amit a törökök erődítménnyé formáltak át. 1689-ben a templom a Zichy család tulajdonába tartozott, majd egy 1763-ban bekövezett földrengésnek köszönhetően teljesen leomlottak a kolostor falai. A rom gazdátlanná vált, a köveket széthordták a környékbeliek. Nem is maradt volna belőle semmi, ha Rómer Flóris bencés tanár az 1870-es években fel nem hívja fel a figyelmet az értékes emlék megmentésének szükségességére. 

Zsámbék Budapestrő könnyen megközelíthető, körülbelül 30 kilométerre található, a műemlék tövében pedig díjmentes parkolásra van lehetőség. 

További infók: https://zsambek.hu/vendegeinknek/latnivalok/romtemplom

Galéria:

Fotó: Zsámbék Város Önkormányzata

Megosztom Facebookon

Ez is érdekelhet:

Kövess minket!

Hasonló tartalmak

A Skála Kópé képében újabb Kolodko-szobor színesíti a főváros utcáit. Az egykori reklámfigura a Nyugati téren ül, és - mint tudjuk - a szíve a vásárlóké.

A XVIII. század végén épült, Túristvándiban található vízimalom a Felső-Tisza vidék büszkesége, egész Közép-Európában ritkaságnak tekinthető.