10+1 kihagyhatatlan látnivaló a Budai Várban

A Budai Várban - hivatalos nevén a Budai Várnegyedben - a főváros és egész Magyarország kiemelkedő történeti és kulturális emlékei, turisztikai látványosságaI összpontosulnak. A műemlékegyüttes 1987-ben az UNESCO világörökség listájára is felkerült. 

Budapest emblematikus épületei évszázados múltra tekintenek vissza: A 13. században IV. Béla király emelt itt először erősséget, hogy megpróbálja garantálni a város biztonságát a tatárjárás után. A Budai Várban az ódon kövek néma tanúi a magyar történelem további eseményeinek: Látták Hunyadi Mátyás királyságát, ellenséges török csapatokat, az 1848-as szabadságharc eseményeit. 

A Vár intézményei nemcsak részei a történelemnek, hanem hordozói és őrzői is: A Budapesti Történeti Múzeum vagy az Országos Széchenyi Könyvtár ugyanúgy hozzájárul a Várnegyed lenyűgöző összhatásához mint a Hauszmann Alajos és Ybl Miklós tervezte műemlékek vagy a gasztronómia különleges szentélyei. Utóbbiaknak egyik kiváló példája az Aranybástya étterem.

A 10+1 kihagyhatatlan látnivaló felkeresését miért ne kezdhetnénk egy könnyű, elegáns ebéddel vagy fejedelmi vacsorával? Foglaljunk helyet az Aranybástya csodás panorámát nyújtó teraszainak egyikén, rendeljünk, és kezdődjön a (gasztro)túra!

#1: Aranybástya étterem

Az épület eredetije – a török kori, sokszögletű Aranybástya – révén simul a múltba és nyújtja párhuzamosan a modern kényelmet. Akár a Panoráma, a Rózsakert vagy a Privát teraszt választjuk, pillantsunk át az üvegkorláton, élvezzük a kilátást! 

Aranybástya étterem a Budai Várban

Az Aranybástya éppen most jelentkezett megújult étlappal, hiba lenne elmulasztani a magyar és a nemzetközi konyha harmonikusan fuzionáló remekeit.Aranybástya étterem a Budai Várban

Házias rakott krumpli, kézműves, magyar mangalica kolbász, franciás könnyedségű Paris-Brest mentás citrom szorbet…és a lélegzetelállító panoráma. Budapest igazi esszenciája.

Aranybástya étterem belülről

#2: Budavári Palota

Az Aranybástyától alig 10 perc sétával elérhetjük a Palota gótikus stílusú épületegyüttesét. A fenséges csarnokok építése már az 1300-as évek közepén megkezdődött és még ugyanebben az évszázadban királyi székhellyé vált. Ybl Miklós és Hauszmann Alajos későbbi tervezőmunkája során az épület barokkos stílusjegyeket is kapott. A Budavári Palota ad otthont a Budapesti Történeti Múzeumnak és a Magyar Nemzeti Galériának.

Budavári palota a Budai Várban

#3: Magyar Nemzeti Galéria

Páratlan kincsek lelőhelye, a magyarországi képzőművészet legnagyobb szentélye. Története hivatalos gyűjteményként 1957-ben kezdődött. Leltározott anyagai között az 1800 előtti magyarországi műtárgyak, 19-20. századi festészet remekei, szobrok, érmek és grafikák is megjelennek. Állandó kiállításai között nagyon népszerű a középkori magyar gótika történetét bemutató anyag.

Fotó: A Magyar Nemzeti galéria Facebook-oldala

#4: Budapesti Történeti Múzeum

A főváros egyik legnagyobb jelentőségű múzeuma, melynek tárgyait már a 19. század vége óta gyűjtötték. Római kori, újkori és középkori állománya egyaránt rendkívül értékes. Korabeli viseletekben, fegyverekben és izgalmas installációkban bővelkedő kiállításai szinte érinthetővé teszik a magyar történelem sorsfordító epizódjait. A Kiscelli Múzeum, a Vármúzeum és az Aquincumi Múzeum mind a tagintézményei közé tartoznak.

#5: Főőrség és Lovarda

A ma multifunkcionális rendezvénytérként működő Főőrség egykor a királyi palota őreinek laktanyája volt. Átépítése és reprezentatív udvarának kialakítása a 19. század végén kezdődött, Hauszmann Alaljos tervei alapján.

Főőrség a Budai Várba

A Főőrség épületével szerves egységet alkotó Lovarda, királyi istálló és kocsiszín 1901-ben épült meg és híres üvegfestő, Róth Miksa, színes ablakai díszítették. A Budai Várban található műemlékek azon szűk köréhez tartozott, amelyekben alig tett kárt a II. világháború. Akkoriban mégsem kerülhette el a lebontást, de idén – akárcsak 2021-ben a Főőrség – a Nemzeti Hauszmann Program segítségével újjászületett.

Lovarda a Budai Várban

#6: Mátyás-templom

A Nagyboldogasszony tiszteletére szentelt budai Mátyás-templom még névadója esküvőjét is látta. Rajta kívül pedig itt kötött házasságot Ferenc József és később IV. Károly király is. Az épület eredetileg Szent István parancsára készült, román stílusban, ám a tatár betörés során megsemmisült. Gótikus utódja a 14. században készült el. Érdekesség, hogy a templomnak összesen 7 harangja van. 6 a tornyokban, egy pedig kiállítási tárgyként.

Mátyás-templom, a Budai Várban

#7: Savoyai terasz

A Nemzeti Galéria előtt elterülő Savoyai terasz kilátása állítólag a legszebb az egész Budai Várban. A terasz névadója Savoyai Jenő herceg lovasszobra, mely harciasan fordul a dunai panoráma felé. A bronzból készült, neobarokk alkotás Róna József szobrászművész munkája. A szobor, melyet eredetileg Zenta városa rendelt meg, anyagi okok miatt került mégis Budára.

Fotó: A Magyar Nemzeti Galéria Facebook-oldala

#8: Országos Széchenyi Könyvtár

A Budavári Palotában elhelyezkedő Országos Széchenyi Könyvtár hazánk nemzeti könyvtára. Átfogó feladata az írott kulturális örökség gyűjtése, megőrzése és kutatási célokra bocsátása. Az intézmény 1802 óta létezik, gróf Széchenyi Ferenc, Széchenyi István édesapja alapította. A Könyvtár közel kétmilliós állományában megtalálhatóak a középkori kódexek, az első Jókai-kiadások, folyóiratok, plakátok és még mikrofilmek is.

Fotó: Az Országos Széchenyi Könyvtár Facebook-oldala

#9: Szent István-terem

Ferenc József magyar királlyá választása után a Budai Várban komoly felújítások kezdődtek, hogy az épületegyüttes igazi uralkodói rezidenciává válhasson. A belső bővítések egyik szép példája a Szent István-terem. A plaota déli összekötő szárnyában kialakított lenyűgöző helységben a román stílus keveredik a magyar ornamentikával. A berendezésen a kor iparművészetének legjelentősebb képviselői dolgoztak, így például a hatalmas pirogránit kandalló a Zsolnay gyárból került ki. A terem az 1900-as párizsi világkiállításon is megjelent.

Szent István-terem a Budai Várban

Fotó: A szentistvanterem.hu weboldala

#10: Várkert Bazár

Míg a Budai Várban a legtöbb műemlék a múltat idézi, a Várkert Bazárt éppen az újítás szándékával hozták létre. A neoreneszánsz épületet 1875 és 1885 között emelték, azzal a céllal, hogy a régies Buda is osztozhasson a túlparti Pest frissességében, gyors polgárosodásában. Az árkádsorok alatt egykor üzletek voltak, kereskedelmi tevékenység folyt. Ma a könnyűzenei koncertek, rendezvények egyik legalapvetőbb központjaként ismerjük.

Várkert Bazár a Budai Várban

#+1: Budavári Sikló

A behajtási tilalmak és a tömegközlekedés nehézségei miatt a Budai Vár egy különleges közlekedési eszközzel büszkélkedhet: Ez a Budavári Sikló. Az egyedi vasút a lenti Clark Ádám teret köti össze a fenti célponttal, a várban található Szent György térrel. A meredek útszakaszon a Sikló használói gyönyörködhetnek abban a csodás kilátásban, mely sajátos varázsával az egész Budai Várat meghatározza.

Fotó: A bkk.hu weboldala

Ez a bejegyzés szponzorált tartalomnak tekintendő.

Megosztom Facebookon

Ez is érdekelhet:

Kövess minket!

Hasonló tartalmak

A dégi Festetics-kastély az egyetlen látogatható klasszicista kastély Fejér megyében, amit az ország legnagyobb angolparkja vesz körül.

Újra muzsikál a Margitsziget zenélő szökőkútja, a zenei blokkokat ráadásul mesés fényjáték és vízfüggönyre vetülő filmek színesítik.